Kategorie Przekąski

Choinka z ricottą i szpinakiem

Święta tuż tuż, a podczas tego wyjątkowego okresu nie może zabraknąć m.in. choinki. Postanowiliśmy, że i w tym roku to niezwykłe drzewko musi zagościć w naszej kuchni. I oto jest – choinka z ciasta francuskiego z ricottą i szpinakiem. Palce lizać!

Choinka z ricottą i szpinakiem6
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Choinka z ricottą i szpinakiem
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. W misce przy pomocy miksera połącz ze sobą ser ricottę i śmietankę 30%.
    W misce przy pomocy miksera połącz ze sobą ser ricottę i śmietankę 30%.
  2. Dodaj jajka, żółty ser i szpinak. Dokładnie wymieszaj.
    Dodaj jajka, żółty ser i szpinak. Dokładnie wymieszaj.
  3. Na cieście francuskim z powstałej masy uformuj choinkę. Następnie podziel ciasto jak na zdjęciu poniżej.
    Na cieście francuskim z powstałej masy uformuj choinkę. Następnie podziel ciasto jak na zdjęciu poniżej.
  4. Przy pomocy zakrętki wydziel z ciasta małe kółeczka. Na środku choinki ułóż pomidorki koktajlowe.
    Przy pomocy zakrętki wydziel z ciasta małe kółeczka. Na środku choinki ułóż pomidorki koktajlowe.
  5. Każdy bok ciasta nałóż na konkretny pomidorek koktajlowy. Następnie posmaruj choinkę roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika na 20 min (temp. 200 stopni Celsjusza).
    Każdy bok ciasta nałóż na konkretny pomidorek koktajlowy. Następnie posmaruj choinkę roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika na 20 min (temp. 200 stopni Celsjusza).
  6. I świąteczna choinka jest już gotowa!
    I świąteczna choinka jest już gotowa!
Choinka z ricottą i szpinakiem

Święta zbliżają się wielkimi krokami, dlatego dziś przygotowaliśmy dla Was coś specjalnego 😊 Choinki w takim wydaniu nie możecie przegapić 😍

Opublikowany przez Pyszności Środa, 13 grudnia 2017
210311