Choinka z ricottą i szpinakiem

Święta tuż tuż, a podczas tego wyjątkowego okresu nie może zabraknąć m.in. choinki. Postanowiliśmy, że i w tym roku to niezwykłe drzewko musi zagościć w naszej kuchni. I oto jest – choinka z ciasta francuskiego z ricottą i szpinakiem. Palce lizać!
Składniki:
Porcje- 1 szt. ciasto francuskie
- 350 g ricotta
- 100 g śmietanka 30%
- 3 szt. jajka
- 50 g ser żółty
- 150 g szpinak
- 5 szt. pomidorki koktajlowe
- 1 szt. jajko
Sposób przygotowania:
- W misce przy pomocy miksera połącz ze sobą ser ricottę i śmietankę 30%.
- Dodaj jajka, żółty ser i szpinak. Dokładnie wymieszaj.
- Na cieście francuskim z powstałej masy uformuj choinkę. Następnie podziel ciasto jak na zdjęciu poniżej.
- Przy pomocy zakrętki wydziel z ciasta małe kółeczka. Na środku choinki ułóż pomidorki koktajlowe.
- Każdy bok ciasta nałóż na konkretny pomidorek koktajlowy. Następnie posmaruj choinkę roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika na 20 min (temp. 200 stopni Celsjusza).
- I świąteczna choinka jest już gotowa!
Komentarze