Chrupiąca sałatka z łososiem

Chrupiąca sałatka z łososiem zawsze się przyda. Możesz podać ją jako przekąskę podczas wizyty przyjaciół lub zaserwować swoim bliskim w formie fitowego obiadu. Możliwości jest naprawdę bardzo wiele ❤️



Zobacz także: Przepis na pizze z ricottą i pomidorami
Składniki:
PorcjePodstawowe składniki
- 2 szt. filety z łososia
- 2 szt. sałata rzymska mała
- 100 g roszponka
- 1/2 szkl. orzechy włoskie
- 1/3 szkl. suszona żurawina
- 100 g mix sałat
Miodowy winegret
- 1 łyżka musztarda dijon
- 2 łyżki ocet z czerwonego wina
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 1/2 łyżeczki suszony czosnek
- 1/2 łyżeczki suszona cebula
- 1/3 szkl. oliwa z oliwek
- 1/4 szkl. woda


Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania miodowego winegretu. W tym celu połącz: oliwę z oliwek, miód, ocet z czerwonego wina, suszoną cebulę i czosnek, musztardę dijon, sól, pieprz oraz wodę. Dokładnie wymieszaj.
- Podziel filet z łososia na mniejsze kawałki. Polej rybę oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem. Smaż na patelni po 5 minut na każdej ze stron.
- W międzyczasie posiekaj sałatę rzymską.
- W misce wymieszaj: sałatę, roszponkę, mix sałat, suszoną żurawinę i posiekane orzechy włoskie.
- Dodaj przygotowany wcześniej sos. Dokładnie wymieszaj i podawaj z usmażonym filetem.
Komentarze