Ciasteczka jajka z kremem cytrynowym

Ciasteczka jajka z kremem cytrynowym to genialny patent na wielkanocny przepis, który musisz wykorzystać w tym roku. Twoi bliscy będą zachwyceni!



Nasze ciasteczka upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Zobacz także: Jajka faszerowane na 3 sposoby
Składniki:
Porcje porcjeCiasto kruche
- 300 g mąka
- 100 g cukier puder
- 200 g masło prosto z lodówki
- 1 szt. jajko
- 1 szczypta sól
Krem cytrynowy
- 4 łyżki masło
- 1 szkl. cukier
- 2/3 szkl. mleko
- 1/3 szkl. woda
- 1/2 szkl. sok z cytryny
- 1/3 szkl. mąka kukurydziana
- 5 szt. żółtka
Pozostałe składniki
- cukier puder do dekoracji
- świeża mięta do dekoracji


Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj kruche ciasto. W tym celu połącz ze sobą: mąkę, cukier puder, jajko, masło i szczyptę soli.
- Kiedy już uzyskasz formę ciasta, owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 45 minut.
- W międzyczasie przygotuj krem cytrynowy. W tym celu połącz na palniku: mleko, cukier, wodę, mąkę kukurydzianą oraz sok z cytryny.
- Kiedy mieszanka będzie już ciepła, odlej 150 ml do osobnej miseczki i połącz z 5 żółtkami.
- Powstałą mieszankę połącz z zawartością garnka. Na koniec dodaj masło i kiedy mieszanka zgęstnieje, odstaw krem do ostygnięcia.
- Podziel ciasto na pół. Rozwałkuj każdy element i wytnij z nich kółka. Pamiętaj, aby połowę kółek wyciąć z dodatkowym oczkiem (jak na zdjęciu poniżej). Następnie piecz w Ovi przez 10 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
- Na "pełnym" ostudzonym ciastku ułóż porcję cytrynowego kremu. Następnie przełóż ciastkiem z oczkiem.
- Gotowe ciastka udekoruj cukrem pudrem i świeżą miętą. Smacznego!
Komentarze