Ciasteczka jajka z kremem cytrynowym

Porcje
2porcje
Porcje
2porcje
Składniki
Ciasto kruche
Krem cytrynowy
Pozostałe składniki
Sposób przygotowania
  1. Najpierw przygotuj kruche ciasto. W tym celu połącz ze sobą: mąkę, cukier puder, jajko, masło i szczyptę soli.
  2. Kiedy już uzyskasz formę ciasta, owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 45 minut.
  3. W międzyczasie przygotuj krem cytrynowy. W tym celu połącz na palniku: mleko, cukier, wodę, mąkę kukurydzianą oraz sok z cytryny.
  4. Kiedy mieszanka będzie już ciepła, odlej 150 ml do osobnej miseczki i połącz z 5 żółtkami.
  5. Powstałą mieszankę połącz z zawartością garnka. Na koniec dodaj masło i kiedy mieszanka zgęstnieje, odstaw krem do ostygnięcia.
  6. Podziel ciasto na pół. Rozwałkuj każdy element i wytnij z nich kółka. Pamiętaj, aby połowę kółek wyciąć z dodatkowym oczkiem (jak na zdjęciu poniżej). Następnie piecz w Ovi przez 10 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
  7. Na „pełnym” ostudzonym ciastku ułóż porcję cytrynowego kremu. Następnie przełóż ciastkiem z oczkiem.
  8. Gotowe ciastka udekoruj cukrem pudrem i świeżą miętą. Smacznego!