Pyszne ciasteczka z ciasta francuskiego nadziewane jabłkowym farszem, podawane z lodami

Jeżeli masz ochotę na pyszny, domowy deser, to znajdujesz się w idealnym miejscu. W tym artykule pokażemy ci, jak wykonać pyszne ciasteczka z ciasta francuskiego nadziewane jabłkowym farszem. Ale to nie wszystko! Oprócz tego wszystkiego podamy je z pysznymi lodami, co sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze!
Nie wiem jak ty, ale ja nie mogę się doczekać, kiedy znowu ich spróbuję! Bierzmy się więc do pracy. Przepis poniżej.
Składniki:
Porcje- 2 łyżki masło
- 2 szt. jabłka pokrojone w drobną kostkę
- 50 g cukier brązowy
- 2 łyżeczki cynamon
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 2 opak. ciasto frncuskie
- foremka do wyciskania okrągłych ciastek
- 1 szt. jajko rozbite i rozmieszane
- 12 gałek lody
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej masło. Kiedy się roztopi, dodaj jabłka, cukier brązowy i cynamon. Dokładnie wszystko wymieszaj i cały czas podgrzewaj. Kiedy mieszanka się zagotuje, dodaj mąkę ziemniaczaną i dobrze wszystko wymieszaj.
- Rozwiń 1 opakowanie ciasta francuskiego i rozłóż na nim równe ilości nadzienia jabłkowego. (Pamiętaj, że nadzienie będzie musiało zmieścić się w foremce do wyciskania ciastek!).
- Następnie przykryj wszystko ciastem francuskim z drugiego opakowania i delikatnie dociśnij.
- Za pomocą foremki do ciastek, powyciskaj okrągłe ciastka tak, aby w każdym z nich znajdowało się nadzienie jabłkowe.
- Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą widelca, ponakłuwaj brzegi każdego ciasteczka. Pamiętaj, że krawędzie muszą być dobrze dociśnięte, aby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz.
- Za pomocą pędzelka wierzch każdego ciastka nasmaruj jajkiem.
- Natnij krzyżyk na wierzchu każdego ciasteczka. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 20 minut.
- Po 20 minutach wyjmij ciastka z piekarnika. Na każdym z nich połóż po 1 gałce lodów.
- Smacznego!
Komentarze