PrzepisDeseryPyszne ciasteczka z ciasta francuskiego nadziewane jabłkowym farszem, podawane z lodami

Pyszne ciasteczka z ciasta francuskiego nadziewane jabłkowym farszem, podawane z lodami

Pyszne ciasteczka z ciasta francuskiego nadziewane jabłkowym farszem, podawane z lodami
Pyszności
03.08.2016 17:35, aktualizacja: 01.06.2017 14:12

Jeżeli masz ochotę na pyszny, domowy deser, to znajdujesz się w idealnym miejscu. W tym artykule pokażemy ci, jak wykonać pyszne ciasteczka z ciasta francuskiego nadziewane jabłkowym farszem. Ale to nie wszystko! Oprócz tego wszystkiego podamy je z pysznymi lodami, co sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze!

Nie wiem jak ty, ale ja nie mogę się doczekać, kiedy znowu ich spróbuję! Bierzmy się więc do pracy. Przepis poniżej.

Składniki:

  1. 2 łyżki masło
  2. 2 szt. jabłka pokrojone w drobną kostkę
  3. 50 g cukier brązowy
  4. 2 łyżeczki cynamon
  5. 1 łyżka mąka ziemniaczana
  6. 2 opak. ciasto frncuskie
  7. foremka do wyciskania okrągłych ciastek
  8. 1 szt. jajko rozbite i rozmieszane
  9. 12 gałek lody
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzej masło. Kiedy się roztopi, dodaj jabłka, cukier brązowy i cynamon. Dokładnie wszystko wymieszaj i cały czas podgrzewaj. Kiedy mieszanka się zagotuje, dodaj mąkę ziemniaczaną i dobrze wszystko wymieszaj.
2. Rozwiń 1 opakowanie ciasta francuskiego i rozłóż na nim równe ilości nadzienia jabłkowego. (Pamiętaj, że nadzienie będzie musiało zmieścić się w foremce do wyciskania ciastek!).
3. Następnie przykryj wszystko ciastem francuskim z drugiego opakowania i delikatnie dociśnij.
4. Za pomocą foremki do ciastek, powyciskaj okrągłe ciastka tak, aby w każdym z nich znajdowało się nadzienie jabłkowe.
5. Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą widelca, ponakłuwaj brzegi każdego ciasteczka. Pamiętaj, że krawędzie muszą być dobrze dociśnięte, aby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz.
6. Za pomocą pędzelka wierzch każdego ciastka nasmaruj jajkiem.
7. Natnij krzyżyk na wierzchu każdego ciasteczka. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 20 minut.
8. Po 20 minutach wyjmij ciastka z piekarnika. Na każdym z nich połóż po 1 gałce lodów.
9. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także