Ciasteczkowy zawrót głowy

Poniżej znajdziesz 3 pomysły na przygotowanie pysznych ciasteczek, które nie tylko świetnie wyglądają, ale i cudownie smakują. Same pyszności 🙂



Składniki:
Porcje- 3 szt. ciasto francuskie
- 1/3 szkl. dżem malinowy
- 2 szt. jajka roztrzepane
- 3/4 szkl. Nutella
- 8 szt. truskawki
- 1 opakowanie maliny
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Podziel ciasto francuskie na kwadraty. Następnie na środku rozprowadź dżem malinowy, a na brzegach rozsmaruj roztrzepane jajko.
- Zwiń ciasto w kulkę. Podziel je na 4 części, a następnie zrób dodatkowe nacięcia (jak na zdjęciu poniżej). Połącz sąsiednie brzegi, posmaruj ciasto jajkiem i piecz ok. 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku (temp. 200 stopni Celsjusza).
- Gotowe ciasteczka posyp cukrem pudrem.
- Podziel ciasto francuskie na trójkąty. Następnie zrób wycięcia (jak na zdjęciu poniżej).
- Na dolnym brzegu rozprowadź nutellę. Potem ułóż połówkę truskawki i zwiń w rulon.
- Podobnie jak wcześniej, rozprowadź na przyszłych ciastkach jajka i włóż je do piekarnika (temp. 200 stopni Celsjusza, czas pieczenia - ok. 15-20 minut).
- Ponownie podziel ciasto francuskie na kwadraty. Zrób 4 nacięcia i na środku rozprowadź nutellę. Zwiń boki do środka i połącz je.
- Na powstałych ciasteczkach rozsmaruj jajko. Na środku ułóż maliny i piecz przez ok. 15-20 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze