Ciastka pająki

Jeśli Halloween, to i słodkie przekąski, które wręcz uwielbiamy. W tym roku postanowiliśmy przygotować dla Was wyjątkowe ciastka, które nie tylko genialnie smakują, ale i świetnie się prezentują ❤️
Składniki:
Porcje- 1/2 szkl. masło
- 1/3 szkl. biały cukier
- 1/3 szkl. masło orzechowe
- 1/3 szkl. cukier brązowy
- 1 szt. jajko
- 3/4 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1,5 szkl. mąka
- 1/2 szkl. cukier do obtoczenia
- 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
- 1 szkl. czekolada rozpuszczona
- 30 szt. cukrowe oczy
- 30 szt. czekoladowe cukierki
Sposób przygotowania:
- W misce połącz cukier biały i brązowy. Następnie dodaj masło, jajko i masło orzechowe. Dokładnie wymieszaj.
- Jako kolejne składniki dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Ponownie wymieszaj.
- Z powstałej mieszanki uformuj ciastka i obtocz je w białym cukrze. Wstaw do piekarnika na 10 minut, temp. 190 stopni Celsjusza.
- W przygotowanych ciastkach, przy pomocy łyżeczki, zrób małe wgłębienia. Następnie rozprowadź w nich rozpuszczoną czekoladę i ułóż po dwa czekoladowe cukierki.
- Przy pomocy rozpuszczonej czekolady dorób ciasteczkowym pająkom nóżki. Nie zapomnij również o oczkach.
- I gotowe!
Komentarze