Ciastka z ciasta francuskiego na 4 sposoby

Dzięki temu przepisowi przygotujesz 4 warianty pysznych ciasteczek ❤️ Idealne zarówno na niedzielny deser, jak i przekąska na słodko podczas spotkania w gronie przyjaciół ?
Składniki:
Porcje- 2 szt. ciasto francuskie
- 50 g masło roztopione
- 1 szt. jajka
- 4 łyżeczki dżem malinowy
- 4 szt. maliny
- 2 łyżeczki cukier puder
- 1/3 szkl. cukier z cynamonem
- 4 łyżeczki dżem brzoskwiniowy
- 1/3 szklanki lukier
- 1 łyżeczka skórka z cytryny starta
- 1/3 szkl. posypka cukrowa
Sposób przygotowania:
- Podziel ciasto francuskie na 4 części. Każdy kawałek posmaruj roztopionym masłem.
- Zwiń w rulon i podziel go na pół.
- Następnie zwiń jak na zdjęciu poniżej. Posmaruj jajkiem i piecz przez 30 minut, temperatura 180 stopni C.
- Część babeczek obsyp mieszanką z cukru i cynamonu.
- Na drugiej części umieść dżem malinowy i maliny. Posyp również cukrem pudrem.
- Kolejną część babeczek ozdób przy pomocy dżemu brzoskwiniowego i lukru.
- Pozostałe ciasteczka udekoruj lukrem i posypką cukrową.
- Smacznego!
Komentarze