Ciasto arbuz na szpinakowym spodzie

Ciasto arbuz na szpinakowym spodzie to genialna kombinacja na wakacyjny deser. Kultowe ciasto jest mega proste w przygotowaniu i świetnie się prezentuje. Czego chcieć więcej?
Zobacz także: Deser na zimno z truskawkami i malinami
Składniki:
PorcjeSpód szpinakowy
Serowa wartswa
- 450 ml śmietanka
- 4 łyżki cukier puder
- 300 g mascarpone
- 1 szt. galaretka krystaliczna
- 150 ml. wrzątek
Galaretka truskawkowa
- 2 opakowania galaretka truskawkowa
- 600 ml wrzątek
Sposób przygotowania:
- W blenderze połącz ze sobą szpinak i olej.
- W dużej misce połącz jajka i cukier.
- Następnie dodaj szpinakową mieszankę, proszek do pieczenia oraz mąkę. Przelej mieszankę do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj masę serową. W tym celu zmiksuj: śmietankę, cukier puder, mascarpone i...
- ...ostudzoną galaretkę krystaliczną rozpuszczoną we wrzątku. Przelej masę na biszkopt i wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Na wierzchu dodaj świeże borówki i zalej gęstniejącą galaretką truskawkową. Ponownie wstaw do lodówki do stężenia.
- Smacznego!
Komentarze