Ciasto biszkoptowe z mozaiką

Ciasto biszkoptowe to gotowy przepis na idealny deser czy to na niedzielne popołudnie, imieniny, a także szybki patent na coś słodkiego, kiedy dopadnie nas wieczorem ochota na tego typu rarytasy!
Zobacz także: Sernik brzoskwiniowy na spodzie z płatków owsianych
Składniki:
PorcjeBiszkopt
Masa
- 500 ml śmietanka 30%
- 1 szt. galaretka cytrynowa
- 150 ml wrzątek
- 5 łyżek cukier puder
Galaretki
- 4 szt. galaretki/ różne smaki każda rozpuszczona w szkl. wrzątku
Sposób przygotowania:
- Rozpuść galaretki we wrzątku.
- Następnie każdy kolor przelej do osobnego pojemniczka i wstaw do lodówki do stężenia (oprócz galaretki cytrynowej).
- W międzyczasie przygotuj biszkopt. W tym celu ubij białka z cukrem, po czym dodaj żółtka, olej i mleko.
- Jako kolejne składniki dodaj: mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszaj.
- Przelej masę do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Czas przygotować masę. Tym razem w misce połącz: ubitą śmietankę, cukier puder i ostudzoną galaretkę cytrynową.
- Do mieszanki dodaj pokrojoną w kostkę galaretkę.
- Podziel biszkopt na pół. Następnie rozprowadź na wierzchu masę i przełóż drugą częścią biszkoptu. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Smacznego!
Komentarze