PrzepisCiasto budyniowe z brzoskwiniami - idealne na każdą okazję!

Ciasto budyniowe z brzoskwiniami - idealne na każdą okazję!

Ciasto budyniowe z brzoskwiniami - idealne na każdą okazję!
Pyszności
12.07.2019 12:00, aktualizacja: 12.07.2019 14:43

Ciasto budyniowe z brzoskwiniami to jedno z tych wypieków, któremu nie potrafimy powiedzieć nie. Nawet kiedy wydaje się nam, że nie jesteśmy już nic w stanie zjeść, wystarczy jedno spojrzenie na pyszny deser i nagle robimy się głodni ?

Składniki:

Ciasto kruche

  1. 480 g mąka
  2. 250 g masło z lodówki
  3. 65 g cukier puder
  4. 200 g serek homogenizowany
  5. 1 łyżeczka proszek do pieczenia

Pozostałe składniki

  1. 1,5 puszki brzoskiwnie
  2. 80 g budyń śmietankowy
  3. 3 szkl. mleko
  4. 5 łyżek cukier

Sposób przygotowania:

1. W dużej misce przygotuj mieszankę na ciasto kruche. W tym celu połącz ze sobą mąkę, masło, cukier puder, serek homogenizowany oraz proszek do pieczenia.

Obraz

2. Podziel ciasto na pół. Jedną część umieść w formie do pieczenia. Nakłuj ciasto przy pomocy widelca i wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obraz

3. W międzyczasie przygotuj masę budyniową. Zagotuj 2 szklanki mleka z cukrem. W osobnej miseczce połącz budynie i szklankę mleka. Następnie przelej powoli do garnka. Gotuj przez chwilę.

Obraz

4. Na ostudzonym spodzie ułóż mieszankę budyniową. Następnie ułóż brzoskwinie i na górze umieść drugą część ciasta. Wstaw do piekarnika na 35 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).

Obraz

5. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także