PrzepisCiasto cynamonowe z kremem maślanym

Ciasto cynamonowe z kremem maślanym

Ciasto cynamonowe z kremem maślanym
Pyszności
28.08.2020 12:00, aktualizacja: 01.09.2020 15:27

Ciasto cynamonowe z kremem maślanym to genialny pomysł na szybki i prosty w przygotowaniu deser, który podbije Wasze serca od pierwszego kęsa. Palce lizać!

Składniki:

Ciasto

  1. 1,5 szkl. mąka
  2. 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
  3. 1/3 szkl. cukier
  4. 1 szt. jajko
  5. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  6. 115 g masło roztopione
  7. 1 szczypta sól
  8. 3/4 szkl. mleko

Mieszanka z cynamonem

  1. 1 łyżka cynamon
  2. 1 łyżka mąka
  3. 60 g masło miękkie
  4. 1/3 szkl. brązowy cukier

Krem maślany

  1. 3/4 szkl. cukier puder
  2. 3 łyżki masło miękkie
  3. 140 g serek śmietankowy
  4. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  5. 2 łyżki mleko

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od połączenia suchych składników: mąki, cukru, proszku do pieczenia oraz soli.

Obraz

2. Jako kolejne składniki dodaj: mleko, jajko, ekstrakt waniliowy oraz roztopione masło. Przełóż mieszankę do formy do pieczenia.

Obraz

3. Teraz stwórz miks cynamonowy. W tym celu połącz: miękkie masło, brązowy cukier, cynamon i łyżkę mąki.

Obraz

4. Umieść kleksy z mieszanki z cynamonem w formie i rozprowadź je przy pomocy noża lub widelca. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

5. W międzyczasie przygotuj krem maślany, łącząc: miękkie masło, cukier puder, serek śmietankowy, ekstrakt waniliowy i mleko.

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także