PrzepisCiasto cytrynowe z borówkami idealne na niedzielny deser

Ciasto cytrynowe z borówkami idealne na niedzielny deser

Ciasto cytrynowe z borówkami idealne na niedzielny deser
Pyszności
06.09.2019 12:00, aktualizacja: 19.03.2024 09:50

Ciasto cytrynowe to kultowa i sprawdzona propozycja, którą zna każdy z nas. Dziś postanowiliśmy wzbogacić ją o borówki, tworząc wystrzałową kombinację!

Składniki:

II warstwa

  1. 3/4 szkl. mąka
  2. 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  3. 2 szt. jajka
  4. 1 szt. cytyna sok i skórka
  5. 200 g borówki
  6. 1 szkl. cukier

Spód

  1. 200 g masło miękkie
  2. 2 szkl. mąka
  3. 1/4 szkl. cukier

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj ciasto kruche, łącząc ze sobą: miękkie masło, mąkę i cukier.

Obraz

2. Umieść ciasto w formie do pieczenia nasmarowanej masłem. Piecz spód przez 15 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

3. Czas na drugą warstwę. W tym celu połącz: cukier, jajka, sok i skórkę z cytryny.

Obraz

4. Jako kolejne składniki dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

5. Umieść mieszankę w blaszce do pieczenia i dodaj borówki. Piecz całość przez 40 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także