Ciasto czekoladowe z czerwonym winem

Ten deser to spełnienie marzeń dla osób, które kochają wino. I musimy przyznać, że połączenie tego trunku z ciastem czekoladowym to prawdziwy strzał w 10!
Składniki:
PorcjeCiasto
- 90 g masło miękkie
- 3/4 szkl. brązowy cukier
- 1/2 szkl. biały cukier
- 2 szt. jajka
- 3/4 szkl. kakao
- 1 łyżeczka cynamon
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
- 3/4 szkl. wino czerwone półsłodkie
- 1,5 szkl. mąka
Polewa czekoladowa
- 1 szkl. płatki czekoladowe
- 1/2 szkl. śmietanka 30%
- 1 łyżka olej kokosowy
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania ciasta. W tym celu połącz w mikserze: masło, cukier brązowy i biały.
- Następnie dodaj jajka (stopniowo), ekstrakt waniliowy oraz czerwone wino.
- Nie zapomnij dodać również mąki, kakao, cynamonu, proszku do pieczenia oraz sody oczyszczonej.
- Powstałą masę przenieś do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową. Czekoladowe dropsy zalej ciepłą śmietanką i dodaj olej kokosowy.
- Rozprowadź polewę na cieście i to wszystko!
Komentarze