Pyszne ciasto czekoladowe z truskawkami

Ciasto czekoladowe z truskawkami to gotowy przepis na udany deser na każdą okazję. Dlatego też taka receptura musi znaleźć się w Twojej kuchni i dzięki nam stanie się to jeszcze dziś ?
Zobacz także: Szybkie lody z kinder bueno na patyku
Składniki:
PorcjeSpód ciasta
- 1 szkl. cukier
- 1/4 szkl. kakao
- 3/4 szkl. mąka tortowa
- 3/4 łyżeczki proszek do pieczenia
- 3/4 łyżeczki soda oczyszczona
- 1 szt. jajko
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/2 szkl. mleko
- 1/4 szkl. olej
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
- 1/2 szkl. wrzątek
Masa czekoladowa
- 6 łyżek masło
- 350 g czekolada gorzka
- 100 g biała czekolada
- 2/3 szkl. cukier puder
- 500 ml śmietanka 30%
- 2 opakowania truskawki
- 1 szt. galaretka cytrynowa
- 100 ml wrzątek
Polewa czekoladowa
- 2/3 szkl. śmietanka 30%
- 150 g czekolada gorzka
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania ciasta na biszkopt. W tym celu połącz suche składniki: cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną.
- Następnie dodaj płynne składniki: jajko, mleko, olej, ekstrakt waniliowy i wrzątek na koniec. Zmiksowaną mieszankę przełóż do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Czas na masę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę gorzką i białą. Nie zapomnij dodać do miski masła.
- W osobnej misce przygotuj galaretkę cytrynową. Po czym odstaw do ostudzenia.
- Gdy roztopione czekolady i galaretka będą stygły, ubij śmietankę 30% z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
- Powoli dodaj ostudzoną galaretkę cytrynową oraz rozpuszczone czekolady.
- Umieść 3/4 masy na ostudzonym biszkopcie. Potem ułóż truskawki. Na wierzchu rozprowadź resztę masy i wstaw do lodówki na 3 godziny.
- Po tym czasie wyjmij deser i polej go polewą czekoladową, którą przygotujesz z gorzkiej czekolady i śmietanki. Wstaw ponownie ciasto do lodówki. Tym razem na godzinę.
- Smacznego!
Komentarze