Ciasto czekoladowe z karmelowymi naleśnikami

Jak ciasto czekoladowe, to tylko to z dodatkiem karmelowych naleśników. Uwierz nam, to wręcz idealna kombinacja.
Co więcej, nie tylko genialnie smakuje, ale i świetnie się prezentuje!
Zobacz także: Rolada drożdżowa z 3 pysznymi wariantami
Składniki:
PorcjeCiasto
- 2 szkl. mąka
- 1 szkl. cukier
- 1/2 szkl. kakao
- 1,5 łyżeczki soda oczyszczona
- 1 szczypta sól
- 1,5 szkl. woda
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 3/4 szkl. olej
Czekoladowa masa
- 340 g miękkie masło
- 1 szkl. kakao przesiane
- 4 szkl. cukier puder
- 1/2 szkl. mleko
Karmelowy sos
- 2 szkl. cukier
- 1/2 szkl. woda
- 1,5 szkl. śmietanka 30%
- 6 łyżek masło
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania ciasta. W tym celu połącz ze sobą produkty suche: mąkę, cukier, kakao, sól oraz sodę oczyszczoną.
- W drugiej misce połącz wodę, olej i ekstrakt waniliowy.
- Połącz dwie mieszanki i uzyskaną masę czekoladową podziel na trzy formy do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj naleśniki...
- ...oraz karmel. W tym celu połącz ze sobą na palniku wodę i cukier. Po kilku minutach dodaj śmietankę i na samym końcu masło.
- Na przestudzonym cieście rozprowadź sos karmelowy i zacznij układać naleśniki. Pomiędzy każdym naleśnikiem rozprowadź dodatkową porcję sosu.
- Po ułożeniu kilku naleśników, dodaj kolejne ciasto i znowu naleśniki. Twoja wieża powinna zakończyć się trzecim ciastem czekoladowym.
- Czas na masę czekoladową, którą zrobisz w mikserze, łącząc: masło, kakao, cukier puder i mleko. Rozprowadź masę na cieście i udekoruj je. Nie zapomnij również o czekoladowej posypce. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Smacznego!
Komentarze