Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z owocami

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania wzbogaciliśmy pysznymi owocami: borówkami oraz malinami. Tym samym stworzyliśmy mega proste, genialne i smaczne ciasto, któremu nie można powiedzieć nie!



Zobacz także: Sernik dyniowy z kruszonką w słoiczku
Składniki:
Porcje- 50 g świeże drożdże w temp. pokojowej
- 4 szkl. mąka
- 3/4 szkl. cukier
- 3/4 szkl. olej
- 3/4 szkl. mleko ciepłe
- 3 szt. jajka
- 2 opakowania borówki
- 2 opakowania maliny
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Do miski wrzuć w następującej kolejności: świeże drożdże, cukier, jajka, ciepłe mleko...
- ...olej i mąkę. Mieszankę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
- Następnie połącz składniki przy pomocy drewnianej łyżki.
- Mieszankę przełóż do formy do pieczenia. Na wierzchu ułóż maliny i borówki, po czym wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- Gotowe ciasto możesz posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze