Ciasto drożdżowe w formie świątecznego wianuszka

Ciasto drożdżowe w formie świątecznego wianuszka zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Takiej kombinacji nie sposób odmówić.

Nasze ciasto upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Zobacz także: Muffiny dyniowe

Ciasto drożdżowe w formie świątecznego wianuszka1
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Ciasto drożdżowe w formie świątecznego wianuszka
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje
Podstawowe składniki
Dodatki

Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz ze sobą: mąkę, cukier i suche drożdże. Na koniec dodaj mleko i uformuj ciasto. Teraz odstaw je w ciepłe miejsce na 60 minut.
    W misce połącz ze sobą: mąkę, cukier i suche drożdże. Na koniec dodaj mleko i uformuj ciasto. Teraz odstaw je w ciepłe miejsce na 60 minut.
  2. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i rozsmaruj na nim malinową konfiturę.
    Po tym czasie rozwałkuj ciasto i rozsmaruj na nim malinową konfiturę.
  3. Jako kolejne składniki dodaj dropsy czekoladowe i migdały w płatkach. Zwiń w rulon i natnij go wzdłuż.
    Jako kolejne składniki dodaj dropsy czekoladowe i migdały w płatkach. Zwiń w rulon i natnij go wzdłuż.
  4. Teraz poprzeplataj obie końcówki i uformuj z niego koło.
    Teraz poprzeplataj obie końcówki i uformuj z niego koło.
  5. Przełóż ciasto francuskie do Ovi, posmaruj mlekiem i posyp cukrem. Następnie piecz przez 15 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
    Przełóż ciasto francuskie do Ovi, posmaruj mlekiem i posyp cukrem. Następnie piecz przez 15 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
  6. Przestudzone ciasto udekoruj wstążką. I gotowe!
    Przestudzone ciasto udekoruj wstążką. I gotowe!

Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×