Ciasto drożdżowe w formie świątecznego wianuszka zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Takiej kombinacji nie sposób odmówić.
Nasze ciasto upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Zobacz także: Muffiny dyniowe
Składniki:
PorcjePodstawowe składniki
- 250 g mąka
- 7 g suche drożdze
- 2 łyżki cukier
- 3/4 szkl. mleko ciepłe
- 150 g konfitura malinowa
- 20 g płatki migdałów
- 40 g dropsy czekoladowe
Dodatki
- 1 łyżka chude mleko do smarowania
- 1 łyżka cukier
Sposób przygotowania:
- W misce połącz ze sobą: mąkę, cukier i suche drożdże. Na koniec dodaj mleko i uformuj ciasto. Teraz odstaw je w ciepłe miejsce na 60 minut.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto i rozsmaruj na nim malinową konfiturę.
- Jako kolejne składniki dodaj dropsy czekoladowe i migdały w płatkach. Zwiń w rulon i natnij go wzdłuż.
- Teraz poprzeplataj obie końcówki i uformuj z niego koło.
- Przełóż ciasto francuskie do Ovi, posmaruj mlekiem i posyp cukrem. Następnie piecz przez 15 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
- Przestudzone ciasto udekoruj wstążką. I gotowe!