Ciasto drożdżowe z truskawkami w formie roladek

Ciasto drożdżowe z truskawkami to nasza ulubiona kombinacja tego lata. Z ogromną przyjemnością pragniemy podzielić się nią również z Tobą. Będziesz zachwycona, podobnie jak nasi bliscy, którzy nie potrafią się jej oprzeć!
Zobacz także: Ptasie mleczko na biszkopcie – idealny deser na zimno
Składniki:
PorcjeNadzienie
- 1 opakowanie truskawki
- 1/3 szkl. cukier brązowy
Ciasto drożdżowe
- 500 g mąka
- 7 g drożdże suche
- 1-2 szt. jajka
- 200 ml mleko ciepłe
- 50 g cukier puder
- 3 łyżki masło roztopione
Lukier
- 1/2 szkl. cukier puder
- 3 łyżki mleko
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania ciasta drożdżowego. W tym celu połącz ze sobą: mąkę, drożdże, masło, ciepłe mleko, jajka i cukier puder. Stwórz ciasto i odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na godzinę.
- W misce połącz ze sobą truskawki i cukier brązowy.
- Rozwałkuj ciasto drożdżowe i rozprowadź na nim truskawkową mieszankę.
- Zwiń w rulon i podziel na mniejsze kawałki.
- Umieść roladki w formie do pieczenia i wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj lukier, łącząc ze sobą cukier puder i mleko. Polej gotowe roladki lukrem. Smacznego!
Komentarze