Ciasto francuskie w formie choinki

Mamy Boże Narodzenie, dlatego przychodzimy z kolejnym ciekawym przepisem. Tym razem mamy dla Was ciasto francuskie w formie choinki. Nie tylko świetnie smakuje, ale i genialnie się prezentuje.
Zarówno czerwone, jak i zielone pesto przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.
Zobacz także: Makosernik z OVI
Składniki:
PorcjePesto zielone 250g
- 100 g świeży szpinak
- 50 g ser parmezan
- 2 ząbki czosnek
- 120 ml oliwa z oliwek
- 50 g orzeszki pini podprażone
- 1 łyżeczka sól
Pesto czerwone 250 g
- 150 g suszone pomidory w oleju
- 1 szkl. liście bazylii
- 30 g płatki migdałów podprażone
- 50 g ser parmezan
- 120 ml olej z suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka sól
Pozostałe składniki
- 2 szt. ciasto francuskie 30 cm x 40 cm
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania zielonego pesto. W tym celu połącz w robocie kuchennym: świeży szpinak, parmezan, czosnek, oliwę z oliwek, orzeszki pini oraz sól.
- Czas na drugie pesto - w czerwonym kolorze. Tym razem zmiksuj: suszone pomidory w oleju, liście bazylii, płatki migdałów, parmezan, olej z suszonych pomidorów i sól.
- Rozprowadź przygotowane pesto na cieście francuskim (jak na zdjęciu poniżej).
- Przykryj drugim ciastem i wytnij choinkę oraz gwiazdki.
- Rozprowadź na cieście francuskim roztrzepane jajko i posyp dodatkowo parmezanem. Następnie piecz przez 15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze