Zaczęła zawijać tabliczkę mlecznej czekolady w ciasto francuskie. Efekt jest przepyszny

Zawsze warto mieć w domu opakowanie ciasta francuskiego. Przy odrobinie chęci i wyobraźni można przerodzić je w naprawdę wspaniały deser, niczym z renomowanej cukierni. Ciasto francuskie jest bardzo plastyczne, przez co bardzo łatwo formować je w różne kształty. Można przyrządzać je na różne sposoby.
Oto jeden z nich:
Składniki:
Porcje- 0,5 opakowania ciasto francuskie
- 1 tabliczka czekolada
- 1 szt. jajko
- 1 garść orzechy ziemne
Sposób przygotowania:
- Wytnij prostokąt z ciasta francuskiego, tak aby był większy od czekolady. Na środku prostokąta umieść tabliczkę czekolady.
- Za pomocą noża, ponacinaj ciasto, tak jak na zdjęciu poniżej:
- Pozbądź się narożników ciasta.
- Odpowiednio pozawijaj ciasto francuskie.
- Każdy z boków naprzemiennie, aż ciasto przybierze formę warkocza.
- Do miseczki wbij jajko i dokładnie je roztrzep. Następnie za pomocą pędzelka nasmaruj nim ciasto francuskie.
- Posyp je orzeszkami ziemnymi, a następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz przez 20 minut.
- Po upływie czasu wyjmij gotowy deser. Możesz pokroić go na kawałki. Mmmm, pyszności!
Komentarze