Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem

Ciasto francuskie to niezastąpiony składnik w naszej kuchni. Z jego udziałem można wyczarować naprawdę fajne potrawy, a najlepszym dowodem jest nasza dzisiejsza propozycja. Tym razem kultowe ciasto połączyliśmy ze szpinakiem, serem i boczkiem. Po prostu palce lizać!



Szpinakową mieszankę pomógł przygotować nam robot kuchenny marki Philips.
Zobacz także: Chleb drożdżowy z robota kuchennego
Składniki:
Porcje- 150 g surowy boczek plastry
- 220 g serek śmietankowy
- 100 g ser feta
- 1 szt. jajko
- 150 g świeży szpinak
- 1 szt. cisato francuskie
- 1/2 łyżeczki pieprz
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanej patelni podsmaż boczek. Następnie odsącz na ręczniku papierowym i odstaw na bok.
- W robocie kuchennym połącz: świeży szpinak, serek śmietankowy, fetę...
- ...jajko, pieprz, czosnek oraz wcześniej podsmażony boczek.
- Podziel ciasto francuskie na kilka kwadratów.
- Następnie umieść w samym centrum trochę szpinakowej mieszanki i złóż jak na zdjęciu poniżej. Przekąski wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze