ciasto góra lodowa
Kategorie PrzepisySłodkości

Ciasto góra lodowa – deser bez pieczenia na herbatnikach

Tym razem w naszej kuchni postanowiliśmy stworzyć kultowe ciasto. Góra lodowa, bo o nim mowa, wyszła nam perfekcyjnie. Zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Po prostu idealna kombinacja!

Zobacz także: Przepyszne muffinki z jabłkami i czekoladą

Ciasto góra lodowa - deser bez pieczenia na herbatnikach9-12
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Ciasto góra lodowa - deser bez pieczenia na herbatnikach
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje
Podstawowe składniki
Polewa

Sposób przygotowania:

  1. Cały proces rozpocznij od przygotowania budyniowej mieszanki. W tym celu połącz ze sobą: żółtka, cukier, mleko (250 ml), budyń waniliowy i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj.
    Cały proces rozpocznij od przygotowania budyniowej mieszanki. W tym celu połącz ze sobą: żółtka, cukier, mleko (250 ml), budyń waniliowy i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj.
  2. Resztę mleka zagotuj i połącz z wcześniej przygotowaną mieszanką. Powstały krem przełóż do miski i przykryj folią spożywczą. Odstaw do ostudzenia.
    Resztę mleka zagotuj i połącz z wcześniej przygotowaną mieszanką. Powstały krem przełóż do miski i przykryj folią spożywczą. Odstaw do ostudzenia.
  3. Miękkie masło połącz z ostudzonym kremem. Pamiętaj rób to stopniowo.
    Miękkie masło połącz z ostudzonym kremem. Pamiętaj rób to stopniowo.
  4. W formie do pieczenia ułóż herbatniki. Następnie rozprowadź połowę dżemu porzeczkowego. Na wierzchu umieść część kremu. I powtórz całą procedurę jeszcze raz.
    W formie do pieczenia ułóż herbatniki. Następnie rozprowadź połowę dżemu porzeczkowego. Na wierzchu umieść część kremu. I powtórz całą procedurę jeszcze raz.
  5. Na wierzchu ciasta ułóż w rzędzie okrągłe biszkopty. Jeśli są zbyt duże, możesz je dociąć z jednej strony. Ciasto wstaw do lodówki na 2 godziny.
    Na wierzchu ciasta ułóż w rzędzie okrągłe biszkopty. Jeśli są zbyt duże, możesz je dociąć z jednej strony. Ciasto wstaw do lodówki na 2 godziny.
  6. W międzyczasie przygotuj dwukolorową polewę. Najpierw połącz na palniku masło, cukier i wodę.
    W międzyczasie przygotuj dwukolorową polewę. Najpierw połącz na palniku masło, cukier i wodę.
  7. Ostudź mieszankę i od 2 szklanek mleka w proszku odejmij łyżkę produktu. Połącz składniki.
    Ostudź mieszankę i od 2 szklanek mleka w proszku odejmij łyżkę produktu. Połącz składniki.
  8. Powstały miks podziel na 2 miski. Do pierwszej dodaj mleko w proszku, a do drugiej kakao. Dokładnie wymieszaj.
    Powstały miks podziel na 2 miski. Do pierwszej dodaj mleko w proszku, a do drugiej kakao. Dokładnie wymieszaj.
  9. Obie polewy ułóż na wierzchu ciastka, tworząc raz pas z białej, a następnie czekoladowej mieszanki. Ciasto wstaw ponownie na 2 godziny do lodówki.
    Obie polewy ułóż na wierzchu ciastka, tworząc raz pas z białej, a następnie czekoladowej mieszanki. Ciasto wstaw ponownie na 2 godziny do lodówki.
  10. Smacznego!
    Smacznego!
Ciasto góra - ciasto bez pieczenia na herbatnikach

Tym razem w naszej kuchni przy pomocy herbatników i budyniowego kremu wyczarowaliśmy górę lodową ❤️👌PRZEPIS 👉 http://www.pysznosci.pl/271885

Opublikowany przez Słodkości Sobota, 26 października 2019