Ciasto góra lodowa – deser bez pieczenia na herbatnikach

Tym razem w naszej kuchni postanowiliśmy stworzyć kultowe ciasto. Góra lodowa, bo o nim mowa, wyszła nam perfekcyjnie. Zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Po prostu idealna kombinacja!
Zobacz także: Przepyszne muffinki z jabłkami i czekoladą
Składniki:
PorcjePodstawowe składniki
- 1/2 opakowania biszkopty okrągłe
- 1 opakowanie herbatniki maślane
- 1 słoik dżem porzeczkowy
- 80 g budyń waniliowy
- 750 ml mleko
- 2 szt. żółtka
- 1/2 szkl. cukier
- 200 g masło miękkie
- 1 łyżka mąka
Polewa
- 180 g masło
- 2 szkl. mleko w proszku
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szkl. woda
- 6 łyżek cukier
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania budyniowej mieszanki. W tym celu połącz ze sobą: żółtka, cukier, mleko (250 ml), budyń waniliowy i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj.
- Resztę mleka zagotuj i połącz z wcześniej przygotowaną mieszanką. Powstały krem przełóż do miski i przykryj folią spożywczą. Odstaw do ostudzenia.
- Miękkie masło połącz z ostudzonym kremem. Pamiętaj rób to stopniowo.
- W formie do pieczenia ułóż herbatniki. Następnie rozprowadź połowę dżemu porzeczkowego. Na wierzchu umieść część kremu. I powtórz całą procedurę jeszcze raz.
- Na wierzchu ciasta ułóż w rzędzie okrągłe biszkopty. Jeśli są zbyt duże, możesz je dociąć z jednej strony. Ciasto wstaw do lodówki na 2 godziny.
- W międzyczasie przygotuj dwukolorową polewę. Najpierw połącz na palniku masło, cukier i wodę.
- Ostudź mieszankę i od 2 szklanek mleka w proszku odejmij łyżkę produktu. Połącz składniki.
- Powstały miks podziel na 2 miski. Do pierwszej dodaj mleko w proszku, a do drugiej kakao. Dokładnie wymieszaj.
- Obie polewy ułóż na wierzchu ciastka, tworząc raz pas z białej, a następnie czekoladowej mieszanki. Ciasto wstaw ponownie na 2 godziny do lodówki.
- Smacznego!
Komentarze