PrzepisCiasto góra lodowa - deser bez pieczenia na herbatnikach

Ciasto góra lodowa - deser bez pieczenia na herbatnikach

Ciasto góra lodowa - deser bez pieczenia na herbatnikach
Pyszności
20.11.2019 12:00, aktualizacja: 20.03.2024 12:20

Tym razem w naszej kuchni postanowiliśmy stworzyć kultowe ciasto. Góra lodowa, bo o nim mowa, wyszła nam perfekcyjnie. Zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Po prostu idealna kombinacja!

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 1/2 opakowania biszkopty okrągłe
  2. 1 opakowanie herbatniki maślane
  3. 1 słoik dżem porzeczkowy
  4. 80 g budyń waniliowy
  5. 750 ml mleko
  6. 2 szt. żółtka
  7. 1/2 szkl. cukier
  8. 200 g masło miękkie
  9. 1 łyżka mąka

Polewa

  1. 2 szkl. mleko w proszku
  2. 2 łyżki kakao
  3. 1/2 szkl. woda
  4. 6 łyżek cukier
  5. 180 g masło

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania budyniowej mieszanki. W tym celu połącz ze sobą: żółtka, cukier, mleko (250 ml), budyń waniliowy i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Resztę mleka zagotuj i połącz z wcześniej przygotowaną mieszanką. Powstały krem przełóż do miski i przykryj folią spożywczą. Odstaw do ostudzenia.

Obraz

3. Miękkie masło połącz z ostudzonym kremem. Pamiętaj rób to stopniowo.

Obraz

4. W formie do pieczenia ułóż herbatniki. Następnie rozprowadź połowę dżemu porzeczkowego. Na wierzchu umieść część kremu. I powtórz całą procedurę jeszcze raz.

Obraz

5. Na wierzchu ciasta ułóż w rzędzie okrągłe biszkopty. Jeśli są zbyt duże, możesz je dociąć z jednej strony. Ciasto wstaw do lodówki na 2 godziny.

Obraz

6. W międzyczasie przygotuj dwukolorową polewę. Najpierw połącz na palniku masło, cukier i wodę.

Obraz

7. Ostudź mieszankę i od 2 szklanek mleka w proszku odejmij łyżkę produktu. Połącz składniki.

Obraz

8. Powstały miks podziel na 2 miski. Do pierwszej dodaj mleko w proszku, a do drugiej kakao. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

9. Obie polewy ułóż na wierzchu ciastka, tworząc raz pas z białej, a następnie czekoladowej mieszanki. Ciasto wstaw ponownie na 2 godziny do lodówki.

Obraz

10. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także