Ciasto jajko sadzone

Ciasto jajko sadzone zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Do tego jest mega proste w przygotowaniu. To po prostu idealny deser na Wielkanoc!



Nasze ciasto upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Zobacz także: Leśny mech w wielkanocnym wydaniu
Składniki:
PorcjeSkładniki na ciasto
- 250 ml mleko
- 200 g cukier
- 140 g kakao
- 80 g masło rozpuszczone
- 3 szt. jajka
- 250 g mąka pszenna
- 50 g dropsy czekoladowe
Górna warstwa
- 250 g śmietanka 30%
- 250 g mascarpone
- 40 g cukier puder
- 4 szt. brzoskwinie w syropie
- świeża mięta do dekoracji


Sposób przygotowania:
- W dużej misce zmiksuj ze sobą cukier i jajka.
- Jako kolejne składniki dodaj mleko i rozpuszczone masło.
- Czas na suche składniki. Do miski zacznij dodawać mąkę, kakao i dropsy czekoladowe.
- Powstałą mieszankę przełóż do formy do pieczenia, po czym wstaw do Ovi na 40-45 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj krem. Aby go zrobić, połącz śmietankę, mascarpone i cukier puder.
- Rozprowadź część kremu na ostudzonym cieście.
- Następnie przy pomocy łyżki i kremu zrób 4 kleksy. Na wierzchu każdego kleksa umieść połówkę brzoskwini.
- Gotowe ciasto możesz udekorować świeżą miętą. Smacznego!
Komentarze