Ciasto jogurtowe z pomarańczami

Ciasto jogurtowe z pomarańczami to idealny przepis na każdą okazję. Świetnie sprawdzi się jako ciasto do kawy, jak i niedzielny deser dla całej rodziny. Po prostu palce lizać!
W przygotowaniu naszego ciasta jogurtowego pomógł nam blender ręczny OnTheGo Philips z trzepaczką.
Zobacz także: Deser na zimno malinowa chmurka
Składniki:
PorcjeSkładniki na ciasto
- 400 g jogurt grecki
- 3 szt. jajka
- 1 szczypta sól
- 1,5 szkl. mąka
- 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 szkl. cukier
- 1 szt. pomarańcza skórka stara na tarce i sok
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
- 1/3 szkl. olej
Pozostałe składniki
- 3/4 szkl. woda
- 3/4 szkl. cukier
- 1 szkl. cukier puder
- 4 łyżki sok pomarańczowy
- 1 szt. pomarańcza
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od połączenia jogurtu i cukru. Następnie zacznij dodawać stopniowo jajka.
- Jako kolejne składniki dodaj: skórkę i sok z pomarańczy, ekstrakt waniliowy, olej,
- ...mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- Powstałą mieszankę przełóż do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 50 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie na palniku w patelni umieść wodę, cukier i plastry pomarańczy. Gotuj ok. 20 minut, obracając co jakiś czas na drugą stronę. Następnie przenieś kawałki pomarańczy na kratkę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
- Nie zapomnij także przygotować domowego lukru, łącząc ze sobą cukier puder i sok pomarańczowy. Teraz wystarczy, że udekorujesz ciasto lukrem i pomarańczami.
- Smacznego!
Komentarze