Ciasto Kinder Czekolada

Szukasz pomysłu na oryginalne i pyszne ciasto? Jeśli tak, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Już za chwilę poznasz przepis na genialny deser, w którym zakocha się cała Twoja rodzina. Po prostu nie możesz tego przegapić!



Składniki:
PorcjeCiasto
- 2 szkl. mąka
- 1 szkl. cukier puder
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamon
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka soda oczyszczona
- 500 ml mleko
- 2 szt. jajka
- 250 g masło roztopione
- 6 łyżek powidło śliwkowe
Masa
- 150 g batoniki Kinder Czekolada
- 30 g masło
- 630 g słodka śmietanka 30%
Polewa czekoladowa
- 15 g masło
- 15 g cukier
- 100 ml mleko
- 1,5 tabliczki gorzka czekolada
Dekoracja
- 1/2 tabliczki biała czekolada starta
- 6 szt. batoniki Kinder Czekolada


Sposób przygotowania:
- Do dużej miski przesiej mąkę, cukier puder, kakao, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Następnie dodaj do mieszanki mleko, jajka, roztopione masło oraz powidło śliwkowe. Mieszaj do chwili, aż składniki dobrze się połączą.
- Podziel powstałą masę na pół i piecz ją w dwóch formach przez 30 minut. Piekarnik powinien być rozgrzany do 180 stopni C.
- Przejdźmy teraz do masy. W małym rondelku połącz ze sobą batoniki Kinder Czekolada, masło oraz 30 g śmietanki 30%. Gotuj i mieszaj do chwili, aż składniki stworzą jednolitą masę.
- Pozostałą część śmietanki ubij w mikserze i powoli dodawaj do niej ostudzoną czekoladową masę.
- Umieść krem na wcześniej upieczonym blacie ciasta, a następnie przykryj je drugim kawałkiem i schłodź.
- W międzyczasie możesz przygotować polewę czekoladową. Rozpuść masło, cukier, mleko oraz gorzką czekoladę w wodnej kąpieli. Kiedy mieszanka zgęstnieje, pokryj nią wierzch ciasta.
- To jednak nie koniec z dekoracjami naszego wypieku. Świetnie będzie pasować tu również starta, biała czekolada i kawałki batoników Kinder Czekolada. Gotowe ciasto chłodź przez 4 godziny.
- I to wszystko. Smacznego!
Komentarze