Składniki
|
Sposób przygotowania
Rozgrzej patelnię, a następnie wrzuć na nią posiekane orzechy laskowe. Podsmaż je, a następnie zdejmij patelnię z ognia.
W garnuszku zagotuj ze sobą 1 szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy. Następnie zdejmij z ognia i odstaw mieszankę do ostygnięcia.
Za pomocą miksera ubij miękkie masło na puszystą masę, a następnie dodaj ostudzoną wcześniej mieszankę i mleko w proszku. Miksuj tak długo, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję.
W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układaj kolejno warstwami: herbatniki maślane, biała masa, herbatniki maślane, masa kajmakowa, biała masa i herbatniki maślane.
Rozgrzej garnek, a następnie wlej do niego 1/4 szklanki mleka. Dodaj czekoladę mleczną. Kiedy czekolada się rozpuści, dodaj podsmażone wcześniej orzechy laskowe i dobrze wymieszaj.
Polewę czekoladową wylej na wierzch ciasta. Włóż blaszkę do lodówki na minimum 3 godziny.
Po 3 godzinach wyjmij gotowe ciasto z lodówki i pokrój je na kawałki.
-
|