Składniki | Sposób przygotowania Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, a następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier. Kiedy się rozpuści, dodaj żółtka i jeszcze chwilę ubijaj. Dodaj 2 łyżki oleju oraz 2 łyżki mleka i wymieszaj za pomocą miksera. Na koniec stopniowo przesiewaj do masy mąkę tortową z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przelej do tortownicy. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut. Upieczony biszkopt pozostaw w formie na 10 minut, a następnie przekrój go na pół. Śmietankę ubij na sztywno, stopniowo dodawaj cukier puder i cukier wanilinowy mniej więcej w połowie ubijania. Zmiksuj serek mascarpone, aby zrobił się kremowy, po czym dodaj do niego ubitą śmietankę. Wymieszaj.Żelatynę zalej niewielką ilością przegotowanej wody w kubku lub małej miseczce. Wstaw do gorącej wody i mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Wyjmij z wody, dodaj 1 łyżkę masy śmietankowej, wymieszaj, a następnie dodaj do pozostałej masy i jak najszybciej wszystko razem połącz. W kąpieli wodnej rozpuść masło wraz z 1 łyżeczką oleju, czekoladą i 3 łyżkami mleka. Jedną z połówek biszkoptu nasmaruj połową ilości masy śmietankowej, a następnie wylej cienką warstwę polewy czekoladowej. Włóż do zamrażarki na 4 minuty. Po 4 minutach, nasmaruj ciasto pozostałą ilością masy śmietankowej. Połóż drugą połowę biszkoptu. Całość nasmaruj resztą polewy czekoladowej. Włóż blaszkę do lodówki na całą noc. Po całej nocy chłodzenia, wyjmij gotowe ciasto z lodówki i pokrój je na kawałki. |