PrzepisCiasto kominowe idealne na każdą okazję

Ciasto kominowe idealne na każdą okazję

Ciasto kominowe idealne na każdą okazję
Pyszności
01.05.2019 12:00, aktualizacja: 30.10.2019 20:06

Ciasto kominowe to jeden z naszych ulubionych smakołyków z ciastem drożdżowym w roli głównej. Dlatego nie mogło zabraknąć go na naszym kanale.

Nie tylko świetnie smakuje, ale i genialnie się prezentuje. A takiej kombinacji nie da się odmówić ?

Jeśli kochasz słodkości, nie możesz przegapić także pomysłowej piramidy w czekoladowej odsłonie.

Składniki:

Pozostałe składniki

  1. kolorowe posypki
  2. 80 g masło roztopione
  3. 80 g cukier brązowy
  4. 80 g miód

Ciasto

  1. 250 g mąka
  2. 7 g drożdże
  3. 40 g cukier
  4. 1 szt. żółtko
  5. 1 szczypta sól
  6. 40 g masło roztopione
  7. 100 ml mleko letnie

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą składniki na ciasto drożdżowe: mąkę, drożdże, cukier, żółtko, sól, masło i mleko.

Obraz

2. Po połączeniu składników odstaw ciasto na 60 minut do wyrośnięcia.

Obraz

3. Następnie podziel na mniejsze kawałki, z których uformuj ślimaki. Na wałku rozprowadź roztopione masło, po czym zacznij nakładać ciasto drożdżowe.

Obraz

4. Ułóż na wąskiej blaszce, tak aby ciasto z żadnej strony nie dotykało naczynia. Wstaw do piekarnika na 20-25 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).

Obraz

5. Gotowe ciasto udekoruj ulubionymi składnikami i to wszystko!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także