Ciasto Lion bez pieczenia

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie pysznego ciasta Lion bez pieczenia. To bardzo prosty, ale za to bardzo smaczny deser!
Składniki:
Porcje- 400 g herbatniki maslane
- 400 g masa kajmakowa
- 150 ml śmietanka 30%
- 6 łyżek cukier puder
- 750 g serek mascarpone
- 5 szt. batoniki Lion drobno posiekane
- 500 ml śmietanka 36 %
Sposób przygotowania:
- Na dnie blaszki rozłóż herbatniki maślane, posmaruj je masą kajmakową, a następnie rozłóż drugą warstwę herbatników.
- Za pomocą miksera ubij na sztywno śmietankę 30 % wraz z 4 łyżkami cukru pudru. Dodaj serek mascarpone i wymieszaj na niskich obrotach miksera. Następnie dodaj 3 posiekane batony lion i dobrze wymieszaj za pomocą łyżki.
- Powstałą masę wlej do formy i przykryj ją ostatnią warstwą herbatników maślanych.
- Za pomocą miksera ubij na sztywno śmietankę 36 % wraz z 2 łyżkami cukru pudru. Powstałą masę rozsmaruj na wierzchu ciasta.
- Na koniec posyp ciasto z wierzchu 2 posiekanymi batonami Lion i umieść blaszkę w lodówce na minimum 8 godzin.
- Po 8 godzinach wyjmij gotowe ciasto z lodówki i pokrój je na kawałki.
- Smacznego!
Komentarze