PrzepisDeseryCiasto Lion bez pieczenia

Ciasto Lion bez pieczenia

Ciasto Lion bez pieczenia
Pyszności
26.02.2017 17:00, aktualizacja: 15.03.2024 14:07

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie pysznego ciasta Lion bez pieczenia. To bardzo prosty, ale za to bardzo smaczny deser!

Składniki:

  1. 400 g herbatniki maslane
  2. 400 g masa kajmakowa
  3. 150 ml śmietanka 30%
  4. 6 łyżek cukier puder
  5. 750 g serek mascarpone
  6. 5 szt. batoniki Lion drobno posiekane
  7. 500 ml śmietanka 36 % 
Sposób przygotowania:

1. Na dnie blaszki rozłóż herbatniki maślane, posmaruj je masą kajmakową, a następnie rozłóż drugą warstwę herbatników.

Obraz

2. Za pomocą miksera ubij na sztywno śmietankę 30 % wraz z 4 łyżkami cukru pudru. Dodaj serek mascarpone i wymieszaj na niskich obrotach miksera. Następnie dodaj 3 posiekane batony lion i dobrze wymieszaj za pomocą łyżki.

Obraz

3. Powstałą masę wlej do formy i przykryj ją ostatnią warstwą herbatników maślanych.

Obraz

4. Za pomocą miksera ubij na sztywno śmietankę 36 % wraz z 2 łyżkami cukru pudru. Powstałą masę rozsmaruj na wierzchu ciasta.

Obraz

5. Na koniec posyp ciasto z wierzchu 2 posiekanymi batonami Lion i umieść blaszkę w lodówce na minimum 8 godzin.

Obraz

6. Po 8 godzinach wyjmij gotowe ciasto z lodówki i pokrój je na kawałki.

Obraz
7. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także