Pyszne ciasto lodowe z masłem orzechowym, czekoladą i karmelem

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie pysznego ciasta lodowego z masłem orzechowym, czekoladą i karmelem.
Składniki:
Porcje- 700 g ciastka owsiane
- 1 1/2 filiżanki orzeszki ziemne
- 1/2 szklanki roztopione masło
- 2 tabliczki gorzka czekolada roztopiona
- 300 g serek śmietankowy
- 1 1/2 filiżanki masło orzechowe
- 1 opakowanie budyń waniliowy przygotowany
- 4 szklanki lody waniliowe
- 200 g Delicje pokrojone
- 1/4 szklanki polewa karmelowa
Sposób przygotowania:
- Dokładnie zmiksuj ze sobą 500 g ciastek owsianych, 1 filiżankę orzeszków ziemnych i roztopione masło. Uzyskaną masę przełóż do okrągłej blaszki i wygładź jej wierzch.
- Na spód wylej roztopioną gorzką czekoladę. Umieść blaszkę w zamrażarce.
- Za pomocą miksera ubij serek śmietankowy wraz z masłem orzechowym. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj przygotowany budyń waniliowy. Dodaj lody waniliowe i zmiksuj na jednolitą masę.
- Wlej połowę masy do blaszki, a następnie rozsyp pokrojone ciasta Delicje.
- Wlej do blaszki drugą połowę masy.
- Za pomocą blendera zmiel 200 g ciastek owsianych i posyp nimi ciasto. Umieść blaszkę w zamrażarce na 8 godzin.
- Po 8 godzinach wyjmij ciasto z zamrażarki. Polej je z wierzchu polewą karmelową i posyp 1/2 filiżanki orzeszków ziemnych.
- Gotowe ciasto pokrój na kawałki.
- Smacznego!
Komentarze