×

Pyszne ciasto makaronowe z serem i aromatycznym sosem. Idealne dla miłośników makaronów!

Makaron to wspaniały posiłek, ponieważ nie dość, że jest bardzo smaczny, to można przyrządzić go na mnóstwo sposobów. Od wyboru do koloru – każdy znajdzie coś dla siebie!

W tym artykule zobaczysz niezwykle ciekawy przepis, w którym wykonano zapiekane ciasto makaronowe z aromatycznym sosem bolońskim i serem. Już na sam widok cieknie mi ślinka… Nie traćmy więc czasu i zabierzmy się za przygotowanie tego dania.

Przepis znajdziesz poniżej.

Pyszne ciasto makaronowe z serem i aromatycznym sosem. Idealne dla miłośników makaronów!
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszne ciasto makaronowe z serem i aromatycznym sosem. Idealne dla miłośników makaronów!
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Włóż makaron do dużej miski. Dodaj do niego parmezan i dokładnie wymieszaj.
    Włóż makaron do dużej miski. Dodaj do niego parmezan i dokładnie wymieszaj.
  2. Nasmaruj okrągłą formę do tortów cienką warstwą masła.
    Nasmaruj okrągłą formę do tortów cienką warstwą masła.
  3. Poukładaj pionowo rurki makaronu w formie, jedna przy drugiej. Ten krok jest nieco pracochłonny, ale uwierz mi, że to danie jest tego warte!
    Poukładaj pionowo rurki makaronu w formie, jedna przy drugiej. Ten krok jest nieco pracochłonny, ale uwierz mi, że to danie jest tego warte!
  4. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie wrzuć na nią posiekane ząbki czosnku. Delikatnie go podsmaż i uważaj, aby go nie przypalić.
    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie wrzuć na nią posiekane ząbki czosnku. Delikatnie go podsmaż i uważaj, aby go nie przypalić.
  5. Kiedy czosnek będzie podsmażony, dodaj do niego zmielone mięso wołowe i przypraw wszystko solą i pieprzem. Wymieszaj. Smaż tak długo, aż mięso będzie zarumienione i dosmażone.
    Kiedy czosnek będzie podsmażony, dodaj do niego zmielone mięso wołowe i przypraw wszystko solą i pieprzem. Wymieszaj. Smaż tak długo, aż mięso będzie zarumienione i dosmażone.
  6. Kiedy mięso będzie dosmażone, dodaj do niego sos boloński. Wymieszaj. Kiedy sos się zagotuje, zdejmij z ognia.
    Kiedy mięso będzie dosmażone, dodaj do niego sos boloński. Wymieszaj. Kiedy sos się zagotuje, zdejmij z ognia.
  7. Równomiernie nasmaruj wierzchnią część makaronu w tortownicy przygotowanym sosem.
    Równomiernie nasmaruj wierzchnią część makaronu w tortownicy przygotowanym sosem.
  8. Na koniec, posyp wszystko startą mozzarellą. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 minut.
    Na koniec, posyp wszystko startą mozzarellą. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 minut.
  9. Po 30 minutach wyjmij z piekarnika. Delikatnie zdejmij boki tortownicy, a następnie pokrój danie tak samo jak tort.
    Po 30 minutach wyjmij z piekarnika. Delikatnie zdejmij boki tortownicy, a następnie pokrój danie tak samo jak tort.
  10. Smacznego!
 

Pyszności

Z miłości do Pyszności <3

Wybrane dla Ciebie

11 typów miłośników kawy, których zna każdy. Odnajdziesz w nich siebie?

Nic tak nie pobudza do życia jak kubek gorącej kawy. Rano, wieczorem, popołudniu- każda pora jest dobra! #1 Szybka kawka i gotowe Dwie łyżeczki rozpuszczalnej, kapka mleka i gotowe. Bez czekania, bez parzenia, bez tracenia czasu. #2 Syropowy król To osoba, która potrafi rozszyfrować wszystkie kawy w Starbucksie. Smakowe syropy przetestowała już prawie wszystkie, a […]

Ręczna maszynka do mięsa – sekretna funkcja. Mało osób wie, że można w niej przygotować deser

Ręczna maszynka do mięsa była dawniej obowiązkowym wyposażeniem w każdej kuchni. Dziś wiele osób o niej zapomniało, a jeszcze mniej pamięta, że miała ukrytą funkcję. Skąd się wzięły ręczne maszynki do mięsa? Kiedy pojawiła się pierwsza ręczna maszynka do mięsa? Pierwsze maszynki pojawiły się już w XIX wieku. Pomysłodawcą był Niemiec Karl Drais, uznawany również […]

6 zagrań marketingowych, na które wciąż się nabieramy. Jak ich unikać i nie dać się naciągać?

Jakie zagrania marketingowe stosują supermarkety? Jak ich uniknąć i nie dać się nabrać? Odkrywamy tajemnice dużych sklepów! Zagrania marketingowe: Darmowa degustacja Zapewne wielokrotnie natknąłeś się na darmowe degustacje w supermarketach. Od jogurtów, przez przetwory, a nawet po grillowane kiełbaski. Oczywiście, ich celem jest to, żebyś zapoznał się z produktem i chętnie wrzucił do koszyka. Nie […]

Luksusowe delikatesy w Warszawie. Które? Jakie są ceny? Za kg szynki zapłacisz ponad 200 zł

Które delikatesy są najdroższe w Warszawie? Gdzie można zrobić luksusowe zakupy? Najdroższy sklep spożywczy oferuje produkty z najwyższej półki. Jakie są ceny? Gdzie się znajduje? Najdroższe delikatesy w Polsce – jakie ceny, co można kupić? W 2020 w Vitkacu znalazło się miejsce dla prawie 200 marek odzieżowych, uznawanych za luksusowe i skierowanych do najbogatszych. Można […]

Soki Team X trafiły – smaki, skład, cena, gdzie kupić? Sprawdzamy

Team X wypuścił limitowaną serię soków sygnowanych swoim logo. Gdzie je kupić? Dostępne są w sieci sklepów Biedronka. Jaki mają skład i ile kosztują? Powtórzą sukces Ekipy? Team X – kto to? W 2019 roku z inicjatywy Stuarta Burtona powstał projekt „Team X”. Twórcy internetowi zamieszkali razem w jednym domu. tworząc wspólnie filmiki na Youtube.Skład […]

TikTok otwiera restauracje. Jakie menu? Kiedy? Znane potrawy dostarczą do domu

TikTok to platforma, która coraz bardziej rośnie w siłę. Przyciąga nie tylko młode osoby, ale również starszą widownię. Na fali swojej popularności twórcy aplikacji chcą stworzyć sieć restauracji. Kiedy i z jakim menu? Przepisy z TikToka podbijają świat TikTok to nie tylko konta influencerów, układy taneczne, zwierzaki i szeroko rozumiana komedia. To również mnóstwo prostych […]

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Proste rozwiązania i wskazówki

Święta, święta i po świętach. To hasło padło zapewne w wielu polskich domach. Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Wskazówki i porady, które zapobiegają marnowaniu potraw. Naprawdę skuteczne. Ile marnujemy jedzenia w Polsce? Corocznie 9 milionów ton żywności ląduje w śmietnikach. W Polsce marnujemy jedzenie w ilości 235 kg na osobę, co stawia nas […]

zamknij