PrzepisDania głównePyszne ciasto makaronowe z serem i aromatycznym sosem. Idealne dla miłośników makaronów!

Pyszne ciasto makaronowe z serem i aromatycznym sosem. Idealne dla miłośników makaronów!

Pyszne ciasto makaronowe z serem i aromatycznym sosem. Idealne dla miłośników makaronów!
Pyszności
23.06.2016 18:09, aktualizacja: 29.05.2017 16:19

Makaron to wspaniały posiłek, ponieważ nie dość, że jest bardzo smaczny, to można przyrządzić go na mnóstwo sposobów. Od wyboru do koloru - każdy znajdzie coś dla siebie!

W tym artykule zobaczysz niezwykle ciekawy przepis, w którym wykonano zapiekane ciasto makaronowe z aromatycznym sosem bolońskim i serem. Już na sam widok cieknie mi ślinka... Nie traćmy więc czasu i zabierzmy się za przygotowanie tego dania.

Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:

  1. 500 g makaron penne ugotowany
  2. 150 g parmezan drobno starty
  3. masło do wysmarowania formy
  4. 2 łyżki oliwa z oliwek
  5. 2 ząbki czosnek posiekany
  6. 500 g mięso wołowe zmielone
  7. 1 łyżeczka pieprz
  8. 2 łyżeczki sól
  9. 800 g sos boloński
  10. 300 g ser mozzarella starty
Sposób przygotowania:
1. Włóż makaron do dużej miski. Dodaj do niego parmezan i dokładnie wymieszaj.
2. Nasmaruj okrągłą formę do tortów cienką warstwą masła.
3. Poukładaj pionowo rurki makaronu w formie, jedna przy drugiej. Ten krok jest nieco pracochłonny, ale uwierz mi, że to danie jest tego warte!
4. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie wrzuć na nią posiekane ząbki czosnku. Delikatnie go podsmaż i uważaj, aby go nie przypalić.
5. Kiedy czosnek będzie podsmażony, dodaj do niego zmielone mięso wołowe i przypraw wszystko solą i pieprzem. Wymieszaj. Smaż tak długo, aż mięso będzie zarumienione i dosmażone.
6. Kiedy mięso będzie dosmażone, dodaj do niego sos boloński. Wymieszaj. Kiedy sos się zagotuje, zdejmij z ognia.
7. Równomiernie nasmaruj wierzchnią część makaronu w tortownicy przygotowanym sosem.
8. Na koniec, posyp wszystko startą mozzarellą. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 minut.
9. Po 30 minutach wyjmij z piekarnika. Delikatnie zdejmij boki tortownicy, a następnie pokrój danie tak samo jak tort.
10. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także