Ciasto marchewkowe z ananasem i orzechami pekan

Ciasto marchewkowe z ananasem i orzechami pekan to pomysł na pyszny deser na każdą okazję. Kiedy raz go skosztujesz, zakochasz się w nim bez pamięci.



Marchewkę do tego przepisu przygotowaliśmy w Zoodlerze marki Philips.
Zobacz także: Sernik owocowy zebra
Składniki:
Porcje- 1 szt. marchewka
- 1 puszka ananas
- 1/3 szkl. wiórki kokosowe
- 1/3 szkl. orzechy pekan
- 3/4 szkl. mąka pszenna
- 3/4 szkl. mąka pełnoziarnista
- 1,5 łyżeczki soda oczyszczona
- 3/4 szkl. cukier
- 1 szczypta sól
- 3 szt. jajka
- 1,5 łyżeczki cynamon
- 3 łyżki olej
- domowy lukier do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Na początek zzoodluj marchewkę. Następnie połącz w misce mąkę pszenną, pełnoziarnistą, sodę oczyszczoną, cynamon oraz sól.
- Teraz czas na mokrą mieszankę. Zmiksuj ze sobą jajka i cukier. Po chwili dodaj olej.
- Wymieszaj obie mieszanki.
- Do powstałego miksu dodaj marchewkę, ananasa, orzechy pekan i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszaj.
- Przełóż mieszankę do formy do pieczenia, po czy wstaw do piekarnika na 45 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- Ostudzone ciasto polej lukrem domowej roboty.
- Smacznego!
Komentarze