Ciasto norweskie i malinowe Affogato na bazie kawy Nespresso

Tym razem w naszej kuchni wyczarowaliśmy ciasto norweskie z masą kawową i malinami. Wystarczył jeden kęs, aby zakochać się w nim bez pamięci ❤️ To jednak nie koniec naszego deseru. Świetnym uzupełnieniem pysznego ciasta okazało się malinowe Affogato przygotowane na bazie kawy Nespresso.



Jeśli jesteś więc miłośnikiem kawy, mamy dla Ciebie dobre wieści. Marka Nespresso z okazji Black Friday przygotowała specjalną ofertę.
Składniki:
PorcjeCiasto norweskie
- 150 g masło temperatura pokojowa
- 150 g drobny cukier
- 6 szt. żółtka temperatura pokojowa
- 150 g mąka
- 1 łyżka cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
Beza
- 4 szt. białka
- 120 g cukier puder
- 1 szczypta sól
- 100 g krojone migdały
Masa
- 500 ml śmietanka 30% schłodzona
- 500 g serek mascaropone
- 50 ml espresso Nespresso Nordic Almond Cake Flavoured
- 120 g cukier puder
Dodatki
- 300 g maliny
- 1 łyżka ciemne kakao
Malinowe Affogato na bazie kawy Nespresso
- 1 gałka lody waniliowe
- 1/2 szkl. mleko 3,2%
- 100 ml espresso Nespresso Nordic Cloudberry Flavoured


Sposób przygotowania:
Ciasto norweskie
- Cały proces rozpocznij od przygotowania ciasta. W tym celu zmiksuj ze sobą masło i cukier. Po chwili zacznij dodawać stopniowo żółtka, mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Powstałą mieszankę podziel na dwie formy do pieczenia i odstaw na bok.
- Teraz przygotuj bezę. W tym celu ubij białka ze szczyptą soli. Następnie dodaj partiami cukier puder. Podobnie jak z ciastem, podziel masę na dwie formy.
- Na wierzchu rozrzuć płatki migdałów. Tak przygotowane formy wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj masę kawową. W tym celu połącz ostudzoną kawę Nespresso Almond Cake Flavoured oraz serek mascarpone. Następnie ubij śmietankę i zacznij dodawać stopniowo mieszankę z kawą. Na samym końcu dodaj cukier puder. I to wszystko!
- Na ostudzonym biszkopcie rozprowadź pierwszą część masy. Następnie umieść na wierzchu świeże maliny. Powtórz cały proces jeszcze raz. Gotowe ciasto posyp kakao.


Malinowe Affogato na bazie kawy Nespresso
- Do filiżanki wrzuć gałkę lodów waniliowych. Zalej podwójnym espresso Nespresso Nordic Cloudberry Flavoured i na wierzch dodaj spienione mleko.
- I w końcu możesz cieszyć się niesamowitym smakiem ciasta norweskiego...
- ...i pyszną kawą z malinowym akcentem.


Komentarze