PrzepisCiasto norweskie i malinowe Affogato na bazie kawy Nespresso

Ciasto norweskie i malinowe Affogato na bazie kawy Nespresso

Ciasto norweskie i malinowe Affogato na bazie kawy Nespresso
Pyszności
28.11.2019 17:00, aktualizacja: 27.10.2021 15:19

Tym razem w naszej kuchni wyczarowaliśmy ciasto norweskie z masą kawową i malinami. Wystarczył jeden kęs, aby zakochać się w nim bez pamięci ❤️ To jednak nie koniec naszego deseru. Świetnym uzupełnieniem pysznego ciasta okazało się malinowe Affogato przygotowane na bazie kawy Nespresso.

Jeśli jesteś więc miłośnikiem kawy, mamy dla Ciebie dobre wieści. Marka Nespresso z okazji Black Friday przygotowała specjalną ofertę.

display: none;

}

Składniki:

Ciasto norweskie

  1. 150 g masło temperatura pokojowa
  2. 150 g drobny cukier
  3. 6 szt. żółtka temperatura pokojowa
  4. 150 g mąka
  5. 1 łyżka cukier waniliowy
  6. 1 łyżeczka proszek do pieczenia

Masa

  1. 500 ml śmietanka 30% schłodzona
  2. 500 g serek mascaropone
  3. 50 ml espresso Nespresso Nordic Almond Cake Flavoured
  4. 120 g cukier puder

Beza

  1. 4 szt. białka
  2. 120 g cukier puder
  3. 1 szczypta sól
  4. 100 g krojone migdały

Dodatki

  1. 300 g maliny
  2. 1 łyżka ciemne kakao

Malinowe Affogato na bazie kawy Nespresso

  1. 1 gałka lody waniliowe
  2. 1/2 szkl. mleko 3,2%
  3. 100 ml espresso Nespresso Nordic Cloudberry Flavoured

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania ciasta. W tym celu zmiksuj ze sobą masło i cukier. Po chwili zacznij dodawać stopniowo żółtka, mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Powstałą mieszankę podziel na dwie formy do pieczenia i odstaw na bok.

Obraz

2. Teraz przygotuj bezę. W tym celu ubij białka ze szczyptą soli. Następnie dodaj partiami cukier puder. Podobnie jak z ciastem, podziel masę na dwie formy.

Obraz

3. Na wierzchu rozrzuć płatki migdałów. Tak przygotowane formy wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

4. W międzyczasie przygotuj masę kawową. W tym celu połącz ostudzoną kawę Nespresso Almond Cake Flavoured oraz serek mascarpone. Następnie ubij śmietankę i zacznij dodawać stopniowo mieszankę z kawą. Na samym końcu dodaj cukier puder. I to wszystko!

Obraz

5. Na ostudzonym biszkopcie rozprowadź pierwszą część masy. Następnie umieść na wierzchu świeże maliny. Powtórz cały proces jeszcze raz. Gotowe ciasto posyp kakao.

Obraz

6. Do filiżanki wrzuć gałkę lodów waniliowych. Zalej podwójnym espresso Nespresso Nordic Cloudberry Flavoured i na wierzch dodaj spienione mleko.

Obraz

7. I w końcu możesz cieszyć się niesamowitym smakiem ciasta norweskiego...

Obraz

8. ...i pyszną kawą z malinowym akcentem.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także