PrzepisCiasto truskawkowe z kruszoną - prawdziwa poezja smaków

Ciasto truskawkowe z kruszoną - prawdziwa poezja smaków

Ciasto truskawkowe z kruszoną - prawdziwa poezja smaków
Pyszności
21.06.2019 12:00, aktualizacja: 30.10.2019 14:58

Tym razem mamy dla Ciebie przepis na pyszne ciasto truskawkowe z kruszonką. Znajdziesz w nim również sernikową warstwę!

Nie muszę chyba dodawać, że jest to idealna kombinacja ?

Składniki:

Spód

  1. 1 szt. jajko
  2. 70 g masło roztopione
  3. 130 ml mleko
  4. 2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
  5. 200 g mąka
  6. 140 g cukier drobny
  7. 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  8. 1/2 łyżeczki sól

Kruszonka

  1. 90 g masło prosto z lodówki
  2. 100 g mąka
  3. 60 g cukier brązowy
  4. 60 g cukier drobny
  5. 1,5 łyżeczki cynamon

Lukier

  1. 1/2 szkl. cukier puder
  2. 2 łyżki mleko

Masa serowa

  1. 250 g ser z wiaderka do serników
  2. 1/4 szkl. cukier
  3. kilka szt. truskawki

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania kruszonki. W tym celu połącz ze sobą masło, mąkę, cukier biały i brązowy oraz cynamon. Po połączeniu składników i powstaniu kruszonki, umieść miskę w lodówce.

Obraz

2. W kolejnej misce zmiksuj ze sobą jajko i roztopione masło. Jako kolejne składniki dodaj mleko i ekstrakt waniliowy.

Obraz

3. Po raz trzeci wykorzystaj miskę. Tym razem umieść w niej mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Następnie połącz z wcześniej zmiksowanymi składnikami. Umieść powstałą mieszankę na dnie blachy do pieczenia.

Obraz

4. Czas na przygotowanie serowej warstwy. W tym celu zmiksuj ze sobą ser i cukier.

Obraz

5. Umieść serową mieszankę na środku formy do pieczenia. Na wierzchu ułóż kawałki truskawek i posyp całość wcześniej przygotowaną mieszanką.

Obraz

6. Ciasto wstaw do piekarnika na 55 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

7. W międzyczasie przygotuj lukier i polej gotowe ciasto!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także