PrzepisDeseryWyłożyła mały słoik ciastem francuskim. Po 30 minutach powstało coś tak pysznego, że aż ślinka cieknie

Wyłożyła mały słoik ciastem francuskim. Po 30 minutach powstało coś tak pysznego, że aż ślinka cieknie

Wyłożyła mały słoik ciastem francuskim. Po 30 minutach powstało coś tak pysznego, że aż ślinka cieknie
justyna
05.11.2016 10:02, aktualizacja: 01.06.2017 16:32

Jeżeli intensywnie poszukujecie pomysłu na pyszny i kreatywny deser, to mamy dla Was coś idealnego. W końcu możecie przestać szukać! Jest efektowny i jednocześnie prosty w wykonaniu.

Owoce w cieście francuskim zapiekane w słoiku

Słoik będzie nie tylko formą do pieczenia, ale też ciekawym rozwiązaniem do podania ciasta! Twoi goście z pewnością będą oczarowani taką efektowną słodkością!

huffpost
huffpost

Składniki:

  1. 4 słoki Mason Jar
  2. 2 plastry ciasto francuskie
  3. owoce do wypełnienia słoika
  4. 1 szt. jajko
  5. cukier gruboziarnisty
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
2. Rozwiń ciasto francuskie i przekrój na 4 równe części.
3. Te małe ciasta są idealne, aby zabrać je do znajomych i niesamowicie proste w podaniu! Można je jeść prosto ze słoika!
4. Smacznego!
5. Każdą z części umieść w słoiku i wygładź, aby ciasto dokładnie przylegało.
6. Wypełnij ¾ słoika owocami.
7. Rozwiń drugi kawałek ciasta i wytnij 4 koła, które posłużą jako nakrycie owoców.
8. W kołach za pomocą foremki wytnij malutkie gwiazdki, które będą piękną ozdobą ciasta.
9. Delikatnie nakryj słoiki, a brzegi ciasta dokładnie dociśnij za pomocą widelca.
10. Ułóż słoiki na blaszce do pieczenia.
11. Jajko rozbij dokładnie widelcem, nasmaruj nim wierzch ciast, a na koniec posyp cukrem.
12. Włóż do piekarnika na około 30 - 40 minut, aż uzyskają piękny brązowy kolor.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także