Wyłożyła mały słoik ciastem francuskim. Po 30 minutach powstało coś tak pysznego, że aż ślinka cieknie

Jeżeli intensywnie poszukujecie pomysłu na pyszny i kreatywny deser, to mamy dla Was coś idealnego. W końcu możecie przestać szukać! Jest efektowny i jednocześnie prosty w wykonaniu.
Owoce w cieście francuskim zapiekane w słoiku
Słoik będzie nie tylko formą do pieczenia, ale też ciekawym rozwiązaniem do podania ciasta! Twoi goście z pewnością będą oczarowani taką efektowną słodkością!
Składniki:
Porcje- 4 słoki Mason Jar
- 2 plastry ciasto francuskie
- owoce do wypełnienia słoika
- 1 szt. jajko
- cukier gruboziarnisty
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
- Rozwiń ciasto francuskie i przekrój na 4 równe części.
- Każdą z części umieść w słoiku i wygładź, aby ciasto dokładnie przylegało.
- Wypełnij ¾ słoika owocami.
- Rozwiń drugi kawałek ciasta i wytnij 4 koła, które posłużą jako nakrycie owoców.
- W kołach za pomocą foremki wytnij malutkie gwiazdki, które będą piękną ozdobą ciasta.
- Delikatnie nakryj słoiki, a brzegi ciasta dokładnie dociśnij za pomocą widelca.
- Ułóż słoiki na blaszce do pieczenia.
- Jajko rozbij dokładnie widelcem, nasmaruj nim wierzch ciast, a na koniec posyp cukrem.
- Włóż do piekarnika na około 30 - 40 minut, aż uzyskają piękny brązowy kolor.
- Te małe ciasta są idealne, aby zabrać je do znajomych i niesamowicie proste w podaniu! Można je jeść prosto ze słoika!
- Smacznego!
Komentarze