PrzepisCiasto z mandarynkami i galaretką

Ciasto z mandarynkami i galaretką

Ciasto z mandarynkami i galaretką
Pyszności
02.04.2020 19:00, aktualizacja: 16.08.2020 16:13

Ciasto z mandarynkami i galaretką to nasza najnowsza miłość. Po prostu nie sposób mu odmówić, o czym zresztą przekonasz się sama już za moment. Po prostu palce lizać!

W przygotowaniu spodu tego pysznego deseru na zimno pomógł nam blender ręczny OnTheGo Philips. Średnica naszej formy ma 20 cm.

Składniki:

  1. 220 g herbatniki maślane
  2. 90 g masło roztopione
  3. 1 szt. galaretka brzoskwiniowa
  4. 350 ml wrzątek
  5. 6 szt. mandarynki
  6. 400 g gęsty jogurt naturalny
  7. 250 ml śmietanka 30%
  8. 50 g cukier puder
  9. 1 łyżeczka sok z cytryny
  10. 150 ml wrzątek
  11. 1 szt. galaretka krystaliczna
  12. 1 puszka mandarynki w syropie

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania spodu. W tym celu zblednuj herbatniki wraz z roztopionym masłem. Z uzyskanej mieszanki zrób spód.

Obraz

2. Umieść mandarynki w formie do pieczenia, jak na zdjęciu poniżej. Po czym wstaw blaszkę na chwilę do lodówki.

Obraz

3. W międzyczasie przygotuj mieszankę ze śmietanki, cukru pudru i jogurtu naturalnego.

Obraz

4. Nie zapomnij dodać również soku z cytryny i galaretki krystalicznej. Mieszankę przelej do formy i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Obraz

5. Na wierzchu stwórz różyczkę z mandarynek w syropie. Zalej całość gęstniejącą galaretką brzoskwiniową. Ostatni raz wstaw formę do lodówki, by galaretka mogła stężeć.

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także