PrzepisTarta z rabarbarem i truskawkami

Tarta z rabarbarem i truskawkami

Ciasto z rabarbarem na talerzu w towarzystwie truskawek - Pyszności
Ciasto z rabarbarem na talerzu w towarzystwie truskawek - Pyszności
Pyszności
19.06.2020 12:00, aktualizacja: 22.06.2020 08:23

Tarta z rabarbarem i truskawkami ma w sobie wszystko, to co najlepsze. To prawdziwy hit tego sezonu, dlatego nie może zabraknąć go w Twoim domu!

Przepis na ciasto kruche znajdziesz tutaj.

Składniki:

  1. 1 szt. ciasto kruche
  2. 3 łodygi rabarbar
  3. 3-4 szt. jajka
  4. 40 g cukier puder
  5. 60 g zmielone migdały
  6. 60 g cukier biały
  7. 250 g truskawki
  8. 1/4 szkl. śmietanka 30% opcjonalnie

Sposób przygotowania:

1. Umieść ciasto kruche w formie na tartę. Następnie nakłuj je widelcem i piecz w piekarniku przez 10 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

2. W międzyczasie połącz: jajka, cukier puder, biały cukier i zmielone migdały. Gotową mieszankę odstaw na bok. Gdyby była zbyt gęsta, możesz dodać trochę śmietanki.

Obraz

3. Potnij rabarbar, jak na zdjęciu poniżej.

Krojenie rabarbaru - Pyszności
Krojenie rabarbaru - Pyszności

4. Na podpieczonym spodzie umieść truskawki. Przelej wcześniej przygotowaną mieszankę z jajkami i ułóż na wierzchu pocięty rabarbar.

Przygotowanie ciasta z rabarbarem - Pyszności
Przygotowanie ciasta z rabarbarem - Pyszności

5. Kiedy skończysz układanie rabarbaru na wierzchu, wstaw tartę ponownie do piekarnika. Tym razem na 30-35 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Tarta z rabarbarem - Pyszności
Tarta z rabarbarem - Pyszności

6. I gotowe!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także