Ciasto z żurawiną

Ciasto z żurawiną i białą czekoladą to idealna kombinacja, której nie sposób powiedzieć nie. Do tego jest mega proste w przygotowaniu! Czego chcieć więcej?



Zobacz także: Mini serniczki na zimno z mango
Składniki:
PorcjeCiasto
- 3/4 szkl. żurawina
- 2 szt. jajka
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
- 1 szkl. mąka
- 1/3 szkl. masło roztopione
- 1/2 szkl. maślanka
- 1/2 tabliczki biała czeklada
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
- 1/2 szkl. cukier
Masa serowa
- 250 g serek śmietankowy
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
- 1 łyżeczka ekstrakt pomarańczowy
- 1/3 szkl. cukier puder


Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od zalania wrzątkiem żurawiny i odstawieniem jej na 20 minut. Następnie osusz i odstaw na bok. W dużej misce zmiksuj jajka, cukier i ekstrakt waniliowy.
- Jako kolejne składniki dodaj: mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
- Nie zapomnij dodać również rozpuszczonego masła, maślanki, żurawiny i białej czekolady. Powstałą mieszankę przelej do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 35 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj masę serową. W tym celu połącz serek śmietankowy, ekstrakt waniliowy, ekstrakt pomarańczowy i cukier puder.
- Powstałą mieszankę rozprowadź na ostudzonym cieście. Na wierzchu rozsyp żurawinę i gotowe!
Komentarze