Ciasto zebra w zielonym wydaniu

Ciasto zebra nie tylko pięknie się prezentuje, ale i świetnie smakuje. Tym razem postanowiliśmy jeszcze bardziej podkręcić jej kolory i wybraliśmy zieleń.
W przygotowaniu spodu sernikowej zebry pomógł nam blender ręczny OnTheGo Philips.
Zobacz także: Mini serniczki na zimno z mango
Składniki:
Porcje- 2 łyżki matcha
- 2 łyżki mąka kukurydziana
- 3 szt. jajka
- 14 szt. ciastka Oreo
- 3 łyżki masło roztopione
- 250 g ser z wiaderka na serniki
- 1/3 szkl. cukier
- 3/4 szkl. śmietanka 30%
- 1/3 szkl. śmietana 18%
Sposób przygotowania:
- W blenderze zmiksuj ze sobą ciastka oreo i roztopione masło. Następnie stwórz spód. Wstaw formę do lodówki na 15 minut.
- Czas na serową mieszankę. W tym celu połącz: śmietankę 30%, cukier, ser twarogowy, śmietanę 18%, jajka i mąkę kukurydzianą.
- Przygotowaną mieszankę podziel na dwie miski. Do jednej z nich dodaj matchę i dokładnie wymieszaj. Umieść naprzemiennie dwie mieszanki (wlewając je w centralnej części).
- Wstaw formę z ciastem do większej formy i napełnij ją do połowy wodą. Następnie wstaw do piekarnika na 60 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
- I gotowe!
Komentarze