Ciecierzycowa tarta z pomidorkami

Dziś znów przychodzimy z fitową propozycją, która skradła nasze serca ? Takie pyszności moglibyśmy jeść na okrągło ?
Składniki:
Porcje- 300 g mąka z ciecierzycy
- 250-350 ml woda letnia, dodawana stopniowo
- 1/3 szkl. pestki słonecznika
- 3 łyżki kapary
- 50 ml oliwa z oliwek
- 2 szczypty pieprz
- 2 szczypty sól
- 1 ząbek czosnek
- 100-150 g pomidorki koktajlowe
- 2 łyżki miód
- 2 łyżki krem balsamiczny
- 2 gałązki tymianek
Sposób przygotowania:
- W misce połącz ze sobą mąkę z ciecierzycy oraz letnią wodę (stopniowo).
- Jako kolejne składniki dodaj pestki słonecznika, kapary, oliwę z oliwek, oraz po szczypcie soli i pieprzu.
- Powstałą mieszankę przenieś do formy do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj na patelni pomidorki koktajlowe. Połącz je z czosnkiem, miodem, kremem balsamicznym, solą i pieprzem.
- Kiedy tarta będzie już gotowa, ułóż na górze przygotowane pomidorki i świeży tymianek. Smacznego!
Komentarze