Clafoutis z wiśniami stanie się Twoim ulubionym deserem tego lata. Banalnie proste w przygotowaniu!

Czy kiedykolwiek słyszeliście o clafoutis?



Ten francuski deser to nic innego jak owoce w cieście. Jest przepyszny i banalnie prosty w przygotowaniu. Doskonale nadaje się na nadchodzący sezon i z pewnością warto go wypróbować. Clafoutis to idealna alternatywa dla typowych wypieków.
My prezentujemy wam wersję z wiśniami, jednak możecie użyć jagód czy innych ulubionych owoców. Ten deser z pewnością zachwyci każdego łasucha!
Składniki:
Porcje- 600 g wiśnie
- 4 szt. jajka
- 100 g cukier
- szczypta sól
- 100 g mąka
- 1/2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
- 1/2 łyżeczki ekstrakt migdałowy
- 240 ml mleko
- 2 łyżki masło
Sposób przygotowania:
- Wiśnie dokładnie umyj i wydryluj.
- Do miski rozbij jajka, dodaj sól oraz cukier i dokładnie wymieszaj.
- Stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj ekstrakt waniliowy i migdałowy.
- Do masy stopniowo dolewaj mleko cały czas dokładnie mieszając. Na koniec dodaj 2 łyżki stopionego masła.
- Niezbyt głębokie naczynie do pieczenia dokładnie wysmaruj masłem, posyp cukrem i umieść w nim wiśnie.
- Wcześniej przygotowaną masę wlej do naczynia z wiśniami.
- Deser piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- I clafoutis z wiśniami gotowe! Posyp cukrem pudrem i rozkoszuj się smakiem. Smacznego!
Komentarze