Crème brûlée domowej roboty

Porcje
8
Porcje
8
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Podziel laskę wanilii na pół i wydrąż ze środka ziarenka.
  2. W rondelku połącz ze sobą śmietankę, cukier i ziarenka wanilii. Mieszankę lekko zagotuj.
  3. W misce umieść 8 żółtek i ucieraj je do chwili, aż delikatnie zmienią kolor. Następnie dodaj śmietankową mieszankę.
  4. W celu odpowietrzenia powstałej mieszanki, przelej ją przez sitko.
  5. Dopiero potem możesz rozprowadzić ją bezpośrednio w miseczkach (na wysokość 2 cm). Nie zapomnij wypełnić formy, w której ułożyłeś miseczki, do połowy wodą. Następnie wstaw do piekarnika (temp. 100 stopni Celsjusza, czas: 50-60 minut).
  6. Po tym czasie wstaw miseczki do lodówki na min. 8 godzin. Przed podaniem w każdej miseczce rozprowadź odrobinę cukru i ponownie wstaw do piekarnika na 5 minut (opcja grilla). Gotowy deser możesz udekorować ulubionymi owocami – my wybraliśmy maliny i borówki.