Cukinia faszerowana mięsem mielonym to gotowy pomysł na pyszny obiad lub kolację. Nie dość, że przygotujesz ją w mgnieniu oka, to jeszcze nieziemsko smakuje.
Zobacz także: Rolada z indyka w ananasie
Składniki:
PorcjePodstawowe składniki
- 2 szt. cukinia
- 300 g mielone mięso wołowe
- 20 g parmezan
- 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
- 1/3 szt. gałka muszkatołowa starta
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
Sposób przygotowania:
- Podziel cukinię na kawałki. Następnie, przy pomocy kieliszka, wydrąż środek każdego elementu. Części, które usuniesz zetrzyj na tarce i wyciśnij nadmiar wody.
- W dużej misce połącz: mięso mielone, startą na tarce cukinię, parmezan, pietruszkę, sól, pieprz i gałkę muszkatałową. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- W przygotowanej wcześniej cukinii umieść mięsną mieszankę. Ułóż kawałki cukinii w formie do pieczenia.
- Następnie przygotuj sos. W tym celu połącz w garnku masło i cebulę. Po chwili dodaj mąkę i mleko. Nie zapomnij także o soli i pierzu. Całą mieszankę zblenduj.
- Przelej sos do formy. Posyp całość parmezanem i wstaw do piekarnika na 25 minut, temp. 180 stopni Celsjusza.
- Smacznego!
Cukinia faszerowana mięsemPyszną cukinię nafaszerowaliśmy mięsem, po czym zapiekliśmy ją z kremowym sosem 😍👍PRZEPIS ➡️ http://www.pysznosci.pl/270547
Posted by Pyszności on Thursday, April 16, 2020