PrzepisDania główneCukinia faszerowana mięsem mielonym , pomidorami, papryką i cebulką.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym , pomidorami, papryką i cebulką.
Pyszności
02.08.2016 17:46, aktualizacja: 23.03.2018 10:38Cukinia to pyszne warzywo, z którego można przyrządzać wiele dań i przekąsek. Oprócz tego jest bardzo zdrowa - niskokaloryczna, lekkostrawna, zawiera wiele cennych witamin i minerałów.
W tym artykule zobaczysz ciekawy pomysł na przyrządzenie cukinii - faszerowana cukinia mięsem mielonym, pomidorami, papryką i cebulką, a wszystko to posypane startym żółtym serem. To bardzo lekkie i smaczne danie.
Przepis poniżej.
Składniki:
- 1 szt. cukinia
- 500 g mięso mielone
- oregano
- 1 łyżka olej
- 500 g papryka pokrojona w kostkę
- 1 łyżka koncentrat pomidorowy
- 1 puszka pomidory krojone bez skórki
- 1 szt. cebula pokrojona w kostkę
- czosnek granulowany
- 150 g ser żółty starty
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Każdą cukinię umyj, przekrój na pół, a następnie wydrąż za pomocą dużej łyżki.
2. Kiedy wydrążysz cukinie, każdą połówkę posyp szczyptą soli.
3. Rozgrzej olej na patelni, a następnie włóż na nią cebulę.
4. Kiedy cebula się podsmaży, dodaj mięso mielone i przypraw je solą, pieprzem i oregano. Usmaż mięso.
5. Kiedy mięso będzie usmażone, dodaj paprykę, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i czosnek granulowany. Dokładnie wymieszaj. Kiedy farsz się zagotuje, zdejmij patelnię z ognia.
6. Gotowy farsz nałóż do wydrążonych cukinii.
7. Na koniec, wierzch każdej cukinii posyp startym żółtym serem. Przełóż cukinie na blaszkę i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piecz przez 35 minut.
8. Po 35 minutach wyjmij gotowe danie z piekarnika i przełóż na talerze. Smacznego!