Cukinia podana w formie pysznej lasagne – bardzo smaczne i efektowne danie

Lasagne kojarzy nam się z daniem na bazie makaronu. Chciałabym dzisiaj zaproponować ci mniej kaloryczną wersję tego dania, a mianowicie lasagne z cukinii.



Cukinia to warzywo, które pochodzi z Ameryki Południowej. Właściwości tego warzywa jest mnóstwo, między innymi jest niskokaloryczna, lekkostrawna, posiada dużo minerałów i witamin, odkwasza organizm i chroni przed rakiem żołądka, a do tego wszystkiego smakuje znakomicie.
A więc, do dzieła. Oto moja propozycja dania na bazie cukinii.
Składniki:
Porcje- 400 g ser ricotta
- 220 g parmezan starty
- 2 szt. jajka
- 1 łyżeczka czosnek granulowany
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 1 szt. cukinia
- 230 g sos marinara
- 230 g starta mozzarella
Sposób przygotowania:
- Do miski włóż ser ricotta, 170 g startego parmezanu, jajka, czosnek granulowany, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Odetnij końcówki cukinii, a następnie pokrój ją w paski o grubości ok. 3 mm
- Dno naczynia żaroodpornego nasmaruj sosem pomidorowym.
- Każdy pasek cukinii nasmaruj mieszanką z sera ricotta, sosem pomidorowym i posyp startym serem mozzarella.
- Każdy pasek cukinii zwiń w roladkę.
- Wszystkie roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym, jedna przy drugiej. Posyp ich wierzch pozostałą ilością startego parmezanu. Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 30 minut.
- Po 30 minutach wyjmij gotowe danie z piekarnika.
- Smacznego!
Komentarze