Wirtualna Polska

Cukinia podana w formie pysznej lasagne – bardzo smaczne i efektowne danie

Cukinia podana w formie pysznej lasagne – bardzo smaczne i efektowne danie

Lasagne kojarzy nam się z daniem na bazie makaronu. Chciałabym dzisiaj zaproponować ci mniej kaloryczną wersję tego dania, a mianowicie lasagne z cukinii.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Cukinia to warzywo, które pochodzi z Ameryki Południowej. Właściwości tego warzywa jest mnóstwo, między innymi jest niskokaloryczna, lekkostrawna, posiada dużo minerałów i witamin, odkwasza organizm i chroni przed rakiem żołądka, a do tego wszystkiego smakuje znakomicie.

A więc, do dzieła. Oto moja propozycja dania na bazie cukinii.

Cukinia podana w formie pysznej lasagne - bardzo smaczne i efektowne danie
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Cukinia podana w formie pysznej lasagne - bardzo smaczne i efektowne danie
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Do miski włóż ser ricotta, 170 g startego parmezanu, jajka, czosnek granulowany, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
    Do miski włóż ser ricotta, 170 g startego parmezanu, jajka, czosnek granulowany, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  2. Odetnij końcówki cukinii, a następnie pokrój ją w paski o grubości ok. 3 mm
    Odetnij końcówki cukinii, a następnie pokrój ją w paski o grubości ok. 3 mm
  3. Dno naczynia żaroodpornego nasmaruj sosem pomidorowym.
    Dno naczynia żaroodpornego nasmaruj sosem pomidorowym.
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  4. Każdy pasek cukinii nasmaruj mieszanką z sera ricotta, sosem pomidorowym i posyp startym serem mozzarella.
    Każdy pasek cukinii nasmaruj mieszanką z sera ricotta, sosem pomidorowym i posyp startym serem mozzarella.
  5. Każdy pasek cukinii zwiń w roladkę.
    Każdy pasek cukinii zwiń w roladkę.
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  6. Wszystkie roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym, jedna przy drugiej. Posyp ich wierzch pozostałą ilością startego parmezanu. Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 30 minut.
    Wszystkie roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym, jedna przy drugiej. Posyp ich wierzch pozostałą ilością startego parmezanu. Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 30 minut.
  7. Po 30 minutach wyjmij gotowe danie z piekarnika.
    Po 30 minutach wyjmij gotowe danie z piekarnika.
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  8. Smacznego!

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×